Turistákat vár a Bakonyalja

Bakonyszombathelyen pajtaszínházat avattak a napokban, rövidesen pedig egy vadasparkot adnak át a látogatóknak. Mindkettőnek komoly szerepet szánnak a bakonyaljai turizmus fellendítésében.

A bakonyszombathelyi új iskola épülete mögé tornacsarnokot épít a település, ott azonban tavalyig egy múlt századbeli pajta állt. Mivel pajta a környéken már alig akad, az önkormányzat úgy határozott, hogy az építményt ugyan lebontatja, de anyagát az utolsó, eredeti deszkáig, cserépig és Eszterházy-tégláig megőrzi, s a felújítandó főtéren újra felépítteti.

Pintér Lajos polgármestertől megtudtuk, tervük a napokban valóra vált. A frissen kialakított főtéren felavatták az újraépített pajtát, amelynek kettős funkciót szánnak: az őszi és téli időszakban néprajzi kiállítás, afféle skanzen lesz benne, ahol szekerek, hordók, paraszti munkaeszközök kapnak helyet. Amikor ezeket a pajta körül is elhelyezhetik, a pajta színházzá alakul, ahol előadásokat, hangversenyeket rendeznek.

Az avatóünnepségen kiderült - mesélte Pintér Lajos - milyen rendkívüli élmény citeramuzsikát vagy hegedűszót szalmabálán ülve hallgatni, úgy, hogy közben ki s be jár a langyos esti szél a "nézőtéren". Bakonyszombathelyen azt remélik, hogy ezt a Bakonyalján még meglehetősen gyéren előforduló turisták is felfedezik. A faluban jövőre már a pajtában tartják meg a jeles ünnepeket, az ételekből kóstolót kínálnak a vendégeknek.

Szeptemberben vadasparkot avat a falu. A vadban gazdag erdőségnek a településhez közeli részén kerítettek el egy területet a látogatók számára, akik magaslesről gyönyörködhetnek majd a sétáló, netán az etetők körül gyülekező őzek, szarvasok, vaddisznók látványában.

Top cikkek