A vegetáriánusok a horvát konyha mostohagyerekei

A legtöbb helyen halra próbálják rábeszélni a hús nélküli fogásokról érdeklődőket. Aki netán nemet mond még erre is, annak marad a rántott sajt, vagy grillezett zöldség. Utóbbi azonban olyan roston készül sok helyen, ahol korábban hús sütöttek.

Pulában vega burgereket és tofut, Porečban pedig zöldségből készült “kolbászt” kínál kóstolásra a következő napokban a horvát állatbarátok egyesülete. Rijekában az is kipróbálható, milyen sütemény készül tojás, és tejtermékek nélkül.

Az akcióval a húsmentes étkezések kedvelői arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a vegetáriánusok a horvát konyha mostohagyerekei.

Az Adria mentén nincs ugyanis egyetlen egy vegetáriánus étterem sem. Pulában egyszer kísérletképpen nyitottak egyet, nem volt valami nagy sikere, csak kevesen tértek be, így hamar csődbe ment.

A legtöbb helyen halra próbálják rábeszélni a hús nélküli fogásokról érdeklődőket. Aki netán nemet mond még erre is, annak marad a rántott sajt, vagy grillezett zöldség.

Utóbbi azonban olyan roston készül sok helyen, ahol korábban hús sütöttek, így meglehetősen intenzív illatot kap. Sokan állítják: ez is oka volt, hogy felhagytak a Horvátországban különlegesség számba menő vega életmóddal.

Pedig sok turista is igényelné ezt a különleges bánásmódot. A jobb szállodákban azért igyekeznek megoldani a hús nélküli ételek elkészítését, más kérdés, hogy két báránysült vagy sertésszelet szomszédságában fogyasztva a zöldséges étel nem mindig esik jól.

Top cikkek