Olajban úsznak a turisták Porečban

Valószínűleg egy tankhajó hibás az Isztria nyugati partján megjelent olajfoltok miatt. Féláron kínálnak féléves szlovén autópálya matricákat az eBay aukciós weboldalon, és újítottak a rijekai taxisok. Ezentúl szinte buszként működnek, több utast is felvesznek, ha egy irányba mennek. Adriai hírturmix.

Menekülnek a turisták - számolt be a Večernji List horvát napilap arról, hogy pénteken délután kiürültek a poreči rivéra legszebb strandjai. Németek felháborodottan rögzítettek kamerával olajfoltokat azzal, hogy kártérítést kérnek majd. A legtöbb nyaraló azt kifogásolja, hogy senki nem figyelmeztette őket: három napja olajat sodor a part felé az erős déli szél.

Állítólag egy halász vette észre először a tengeren szétterülő olajfoltot a Zub, azaz Fog zátonynál a Laterna üdülőteleptől nem messze. A Szent Miklós szigetnél lévő strandokat minden hajnalban megtisztítják, ám az intenzív kátrányszagot, ami beleivódik a fürdőruhákba és törölközőkbe, nem lehet eltüntetni.

A poreči kikötőbe vezényelt ökológiai - vagyis a tenger tisztaságát ellenőrző - hajók jelentése alapján a hatóságok úgy döntöttek: nem kell lezárni a strandokat.

Arra intik viszont a nyaralókat, hogy ha lehet, gyerekeket néhány napig ne engedjenek be a vízbe.

Szakértők az valószínűsítik, hogy egy Trieszt kikötőjébe tartó tankerből folyt ki az olaj.

 
Többször használatos szlovén matricák

Húsz-harminc euróért kínálnak szlovén autópálya-matricákat az eBay aukciós weboldalon osztrákok és olaszok. De akár féláron is hozzá lehet jutni másodkézből a július elsejétől bevezetett vinyettákhoz, melyek kiragasztása nélkül tilos felhajtania a szlovén autópályákra.

A trükkök tárháza állítólag kimeríthetetlen, vannak például, akik bekrémezik a szélvédőt, hogy egy-két használat után könnyedén leszedhessék, és eladják a félévig érvényes matricákat.

A szlovén autópályacég (DARS) úgy reagált a hírre, hogy mindez törvénytelen, akit rajtakapnak, hogy átvett matricát használ, minimum 150 euróra büntetik meg.


Rijekai taxibuszOlcsóbban utazhatnak ezentúl Rijekában taxival azok, akik beleegyeznek, hogy más, velük egy irányba tartó utast is felvegyenek a sofőrök.

Az egyelőre még kísérleti jelleggel és döcögve induló - komoly értetlenséget, idegenkedést is kiváltó - újfajta szolgáltatást a magas üzemanyagárak miatt találta ki a helyi önkormányzat. Úgy becsülik, hogy öt kilométeren belül így mindenki eljuthatna 65 kunárért, azaz kicsivel több, mint kétezer forintért a kitűzött céljához.

Top cikkek