Hiába szép, ha két éve üres

Két éve üresen áll a kisbéri lovarda épületegyüttese, amelynek felújítására a város uniós pályázaton pénzhez jutott. A munka első üteme 2006-ban befejeződött, ám az ünnepélyes átadás óta nem sikerült hasznosítani a létesítményt.

Udvardi Erzsébet, Kisbér polgármestere egy évvel ezelőtt feltett kérdésünkre - mikor költözik élet a hajdani Magyar Királyi Lovardának az önkormányzat és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság szerződése alapján közösen, uniós segítséggel felújított műemlék épületegyüttesébe - még úgy nyilatkozott: nagyon reméli, hogy az ősszel már hasznosíthatja a város a címerében is szereplő történelmi épületet, működtetheti a Batthyány-kastélyt és a wellnessrészleggel egybeépített fürdőt is. Arra várnak, hogy a kincstárral megállapodhatnak, hiszen az lenne a legésszerűbb megoldás, ha az önkormányzat kezelné a létesítményt - mondta akkor a polgármester.

A városnak ebben a történelmi szegletében ma sincs élet, pontosabban csak alkalmanként van: nemrégiben itt rendezték meg a Kisbéri Napokat, most pedig a fogathajtó-világbajnokság egyes rendezvényei zajlanak a területen, s éppen tele vannak az istállók is. Az év nagyobb részében azonban üresen konganak az épületek. Információink szerint a műemlék együttes egyes részeit illetéktelen behatolók már elkezdték széthordani - a kisbériek attól tartanak, hiába költöttek milliárdokat a felújításra, ha így megy tovább, a romlás megállíthatatlan.

- Ha az uniónak eszébe jut ellenőrizni, hogyan hasznosultak az ide került milliók, mit válaszol majd a városvezetés? - kérdik a helybeliek, akik attól is tartanak, hiába adná át a Kincstári Vagyoni Igazgatóság - most már Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Rt. - Kisbérnek az állami tulajdonban lévő vagyonrész hasznosítási jogát, a városnak nincs pénze a működtetésre.

Udvardi Erzsébet egyetért azzal: egy magánvállalkozó nem engedhetné meg magának azt a luxust, ami Kisbéren történik. Ezért azonban szerinte nem az önkormányzat hibáztatható. A tavalyi bejárás során a szakhatóságok hibákat találtak a felújításban és a fürdő épületénél, amelyeknek kijavítása azonnal elkezdődött. Úgy tudja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek már birtokában van a végleges használatbavételi engedély, erről azonban az önkormányzatot még nem értesítette.

Udvardi Erzsébet most is azt reméli, hogy az idei ősz már változást hoz, s a vagyonkezelő átadja legalább a lovarda épületét az önkormányzatnak, amely készen áll a használatba vételre: a költségvetésben önrészt is elkülönítenek az újabb pályázatra. A működtetés ugyanis csak akkor lesz rentábilis, ha az építkezés második üteme is megvalósul: elkészülnek a minőségi és az olcsóbb szálláshelyek, az éttermek, kávézók, az információs és turisztikai létesítmények.

- A kastély sorsát is mihamarabb rendezni kellene - mondta a polgármester -. Az épületnek az is árt, hogy két éve fűtetlenül áll.

Éjszakánként egy őrző-védő céggel, nappal a városigazgatással őriztetik, de így is sok mindent - legfőképpen fémtárgyakat - elhurcoltak már a behatolók. A műemléki értékű rácsokban, korlátokban, fémdíszítésekben még nem esett kár, csatornafedelekben annál inkább. Az önkormányzat több feljelentést is tett, néhány elkövető rendőrkézre került - tudtuk meg a polgármestertől.

A fürdőrészlegben a tavalyi bejárás során az ÁNTSZ súlyos kifogásokat talált. A hiányosságokat pótolják - tájékoztatta lapunkat a polgármester -, a kivitelező egy merülő vízforgatóval adós még, ezzel azonban a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felé kell elszámolnia. Mindenesetre a középiskolásokat szeptembertől mindenképpen be kell engedniük a fitnesz-wellness létesítménybe, hiszen a gyerekeknek nincs tornatermük.

Száraz Gábortól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kommunikációs irodavezetőjétől kérdéseinkre e-mailben azt a választ kaptuk: az ezzel ellenkező látszat ellenére az MNV Zrt. figyelemmel kíséri a vagyon sorsát. A szakhatósági feltételek teljesítése után a végleges és teljes körű használatbavételi engedély az idén március 26-án elkészült, április 16-án jogerőre emelkedett. Az MNV Zrt. foglalkozik az ingatlan jövőbeni hasznosítási koncepciójának végleges kialakításával, azonban egyes, még hiányzó munkálatok - mint a fürdőben az ÁNTSZ által megfogalmazott kikötések, a zuhanyozók egymástól való elválasztásának megoldása, a szellőzés átalakítása - lezárása előtt e koncepció még nem véglegesíthető. A felújított részeket központi távfelügyelettel és gondnoki megbízással védik, a felújítással nem érintett ingatlanrészek az önkormányzat felügyelete alatt állnak.

A kisbériek pedig azt találgatják: a százötven éves, hajdani lovardában, ahonnan annak idején a világhírű kisbéri félvér lovak is kikerültek, az ünnepélyes szalagátvágáson és a fémtolvajlásokon kívül történik-e végre valami. Arra pedig senki nem tud válaszolni nekik: lesz-e ebből valamikor megint világhír?

Top cikkek