Magyar kincsek marburgi biteken

Európa "tárgyi" kulturális örökségének jelentős részét egy német kisvárosban őrzik. Persze csak virtuálisan, de nagyon is valóságos formában: Marburgban működik az a fotóarchívum, ahol az értékes európai műkincsekről és épületekről készült, tudományos igényű fotókat tárolják.

Az egyedülálló gyűjteményt most digitalizálják - ez a legnagyobb szabású ilyen vállalkozás a digitális fotótechnika megjelenése óta.

A marburgi egyetemhez tartozó archívum 1913 óta gyűjti a képanyagot. Az ott tárolt képek jó része azonban ennél régebben készült (a legidősebb 125 éves), így egyfajta tárgy- és épületfotó-történeti gyűjteményként is felfogható. Legfőbb értéke azonban a dokumentarista alaposság és hitelesség: mivel a fényképeken őrzött értékek egy része a valóságban folyamatosan pusztul - becslések szerint 10 százalékuk már csak itt létezik -, az eredeti állapot bemutatására és rekonstruálására olykor az archívum kínálja az egyetlen lehetőséget.

Több mint kétmillió objektumról őriznek itt képanyagot, és az archívum jelenleg is gyarapszik. Gondot jelent ugyanakkor az anyag megőrzése. A képeket állandó 18 fokos és 40 százalékos páratartalmú környezetben tárolják, ez azonban csak a papíralapú felvételek számára biztosít védelmet. A filmre, illetve diára rögzített képek állapota folyamatosan romlik, és 20 éven belül az anyag nagy része megsemmisül (meghökkentő módon a legrégebben készült, száz évnél idősebb képek vannak a legjobb állapotban). A digitalizálást egyrészt az állagmegóvás szándéka indokolja, másrészt pedig az anyag kereshetővé tétele. A fotomarburg.de oldalon már jelenleg is lehet kulcsszó alapján keresni, a nyár végére pedig a nagy keresőszolgáltatások (például a Google és a Yahoo) előtt is megnyílik az archívum.

Eddig mintegy 130 ezer felvétel digitalizálásával végeztek a szakemberek. A munkában 35-en vesznek részt. A rögzítésre a legmodernebb, nagy felbontású szkennereket használják (a néhány éve gyengébb minőségben beszkennelt képek nem ütötték meg a kutatómunkához szükséges színvonalat, így azokat is újra digitalizálják).

Az intézmény honlapjának nyitóoldalán egy egyszerű, kulcsszavas keresőfelületet találunk. Például a Budapest kifejezésre közel 1500 találatot jelez a rendszer, egyebek mellett a fővárosi múzeumokban található, illetve budapesti eredetű, de máshol (jellemzően Németországban vagy Ausztriában) őrzött képekről, plakátokról, tárgyakról találunk itt felvételeket. A magyar vonatkozású kereshető képanyag azonban meglehetősen Budapest-centrikus: az ország második legnagyobb "kincsesbányája", Esztergom nevére rákeresve például csak öt találatot kapunk, az építészeti értékekben igen gazdag Sopron pedig egyetlen felvétellel sem szerepel a rendszerben.

Top cikkek