Adria jelentő (2008 augusztus 4-10.)

A drágaságra panaszkodnak a legfrissebb felmérések szerint leginkább a turisták. A horvátok, csehek, szlovénok és magyarok átlagosan 10 ezer forintot költenek el naponta és fejenként az Adria partján. A franciák ennek dupláját, a németek 14 ezer forint körül, az angolok és oroszok pedig akár 25 ezernél is többet.

Meleg napok következnek, 30 Celsius-fok fölötti hőmérséklettel, és legalább 26 fokos tengerrel. Augusztusra sok napsütést, kevés szelet és esőt mutatnak az előrejelzések, így a nyár hátralévő része még kellemes strandolást ígér.

Az INA-kutaknál nem változott az üzemanyagok ára: 9,18 kunáért kapható a Super benzin litere, az Eurosuper 95-ös pedig 9,48 kunába kerül. A dízelüzemanyagok ára literenként 9,93 kunánál kezdődik.

A horvát pénzváltók többsége 33 forintot kér egy kunáért. Magyar forintot érdemes vinni a nyaralásra, Horvátországban ugyan sokszor euróban adják meg az árakat, ám a legtöbb helyen csak kunában tudunk fizetni.

Poreci éttermi és kávézói árak: pizza 30-50 kuna, kóla 15 kuna, csapolt sör 18 kuna, fröccs 9-15 kuna, ásványvíz 12 kuna (van, ahol ennyiért félliteres, másutt csak kétdecis üveget hoznak), vegyes saláta 17 kuna, fagylaltkehely 30-50 kuna, jegeskávé 25 kuna, az eszpresszó pedig 7-15 kuna.

A borravalót a legtöbb helyen beleszámolják az árba. Érdemes megnézni az étlapok végét, ott általában horvátul feltüntetik. "Usluga ukljucen u cijenu" - ezt a mondatot keressük. A fizetéskor kihozott számlákon általában csak az áfa (PDV) van feltüntetve, így aki nem figyel, nem kérdez rá, kétszer adhat borravalót.

Hajózás: Porecből Velencébe egynapos kirándulásra 450 kunáért (60-65 euró körül) lehet eljutni. A Trieszt-Piran-Porec-Rovinj útvonalon szeptember 21-ig közlekedő olasz szárnyashajóval Triesztbe két óra alatt és 19 euróért, a szlovéniai Piránba pedig egy óra alatt 11,5 euróért utazhatunk el.

Útlevelet vagy személyi igazolványt mindenképp vigyenek magunkkal, akik Olaszországba vagy Szlovéniába hajóznak át. Jegyet egy órával az indulás előtt lehet legkésőbb váltani.

Top cikkek