Aktív programok nyughatatlan nyaralóknak

Alkonyi séta a Biokovo csúcsára, kajakban végigevezni Dubrovnik partvonalát, vagy kerékpárral bejárni a nemzeti parkokat – külön utazási irodák szakosodtak immár azokra a turistákra, akik nem szeretnek a tenger partján napernyő alatt pihegni. Tippek tevékeny nyaralásra - képgalériával

Kezdő nyüzsgőknek a hajózást ajánljuk. Elmehetnek kétórás kirándulásra vagy félnapos „fish picnic”-re, amikor ebéddel egybekötött halászat a program. Aki nem szeret búvárkodni, szálljon fel egy glass boat-ra, azaz üvegfenekű hajóra, honnan kényelmesen hátradőlve és frissítők mellől csodálhatja meg a tengeri életet.

Minderre 15-300 kunát, vagyis 500 -10000 forintot kell kifizetni attól függően, hogy melyik kikötőben, milyen hosszú hajózásra és milyen szolgáltatásokra jelentkezünk.

Alapvetően nyughatatlan nyaralóknak, akik egyszerre szeretnének eldugott, festői öblökben strandolni, meg városokat látogatni, az úszó adriai szállodákat ajánljuk. Azaz olyan old timer hajókat, amelyeket 20-30 fő elhelyezésére alakítottak ki, és a horvát Adria legkülönbözőbb pontjain járhatunk be velük 7-10 napos utakat. (Bővebben az úszó szállodákról itt.)

Klikk a képre!

Azok se csüggedjenek, akik kíváncsiságból vagy unaloműzésként egy hét alatt akár több országba is ellátogatnának. Isztriáról - például Porečből - rendszeresen indulnak hajók Velencébe. Az egynapos kirándulás ára fejenként 450 kuna, azaz 60-65 euró. (Részletek itt.)

Hosszú szünet után most újra van például rendszeres hajójárat Triesztből a szlovéniai Piránba és Porečbe, Rovinjba.

A délolasz társaság szárnyashajói szeptember 21-ig járnak, és Porečből két óra alatt, valamint 19 euróért visznek el „Európa legnagyobb tengerre nyíló terére”.


Egy óra alatt, illetve11,5 euróért pedig a „fecsegő városba” utazhatunk el. (Menetrend itt található.)


Alapvető tudnivalók: Útlevelet vagy személyi igazolványt mindenképp vigyenek magunkkal, akik Olaszországba vagy Szlovéniába hajóznak át. A hajóra fellépéskor, illetve leszálláskor határőrök és vámosok ellenőrzik az utasokat a kikötőkben. Jegyet egy órával az indulás előtt lehet legkésőbb váltani.

(A Szlovéniába készülők, vagy onnan Horvátországba utazók figyeljenek oda, hogy a lezser olasz kiírással ellentétben nem Portorožban, hanem Piranban köt ki a szárnyashajó. Jegyet a pirani Tartini téren lévő turistairodában lehet váltani, ahol a hivatalosan megadott 9 óra helyett már reggel nyolckor kinyitnak!)

Klikk a képre!

További tippek aktív nyaralásra: az Omiš közelében megszállók például a Cetina folyón raftingolhatnak. A Makarskán üdülők felmászhatnak a Biokovo hegy Sveti Jura nevű, 1762 méter magas csúcsára, amelyet Alberto Fortis olasz természettudós hódított meg először, és rajzolt be a térképekre, 1774-ben.

Aki pedig elég jó kondícióban érzi magát ahhoz, hogy akár egy héten vagy 12 napon át, hajnalban, éjszaka de még tűző napon is másszon, biciklizzen, gyalogoljon, kajakozzon, lovagoljon, itt talál különleges ajánlatokat Dalmácia meghódítására.

Vigyázat:
Óvakodjunk a feltűnően olcsó szolgáltatásoktól. Engedély nélküli vállalkozások például már 80 kunáért is hirdetnek csónaktúrát a Cetina folyón. Viszont semmilyen felelősséget nem vállalnak az utasok testi épségéért. A „legális” rafting túrák, amelyekhez balesetbiztosítás is jár, általában ennek háromszorosába kerülnek.

Top cikkek