Horvátország legdrágább lakása

Kate Popović évek óta szeretné eladni a 44 négyzetméteres kis lakását Dubrovnikban, amiért többen is ajánlottak már 680 ezer eurót, azaz 160 millió forintot neki. A Lokrum szigetére néző, és az óvárosi falra kijárattal rendelkező ingatlant azonban nem veheti meg akárki.

Ez Horvátország legdrágább lakása – így kommentálták a helyi lapok a hírt, miszerint 13,5 ezer eurós, azaz több mint 3 millió forintos négyzetméteráron kelhet el az a dubrovniki óvárosi ingatlan, amely több szempontból is egyedülálló adottságú.

Egyrészt a kilátása pazar, hiszen a nyílt tengerre és a szemköztes Lokrum szigetére nyílik, de ami még ennél is különlegesebb, kijárata van a két kilométer hosszú várfalra.

Tulajdonosa, Kate Popović - aki immár hosszú évek óta keres vevőt rá - egy kis presszót működtet a lakásában. Kávéra, sörre, üdítőre, jégkrémre térhetnek be hozzá a falon sétáló turisták, akik reggel 8 és este fél 8 között fejenként 50 kunáért (1650 forint) juthatnak fel a dubrovniki várfalra.

A látványosságot azért zárják le estére, mert nem világítható ki. Évek óta tervezi a város ennek megoldását, ám igen sok pénzt vinne el a kasszából.

Azt a jogot azonban, hogy ellenőrizzék, ki, mikor látogatja a falat, szeretnék megőrizni, így a városnak és megyének - műemlékvédelmi okokra hivatkozva - elővásárlási joga van az említett, különleges lakásra. Hiába kínáltak tehát külföldiek már 680 ezer eurót is érte, a dubrovniki hivatalok elutasították az ajánlatokat.

Hosszú alkudozás után most végre megegyezés születhet. Az eredetileg 1952-ben, egy helyi hajógépész által alapított, ma már az önkormányzattal szorosan együttműködő dubrovniki városvédő egyesület (Društvo prijatelja dubrovačke starine) állítólag 590 ezer eurót ígért Kate Popovićnak.

Az üzlet mindenképpen toplistás lesz a horvát ingatlanpiacon, arról azonban, hogy honnan szedték össze rá a pénzt, és mit kezdenek majd Horvátország legdrágább lakásával a városvédők, egyelőre nem tudni semmit.
Dubrovnik óvárosát egyébként Oprah Winfrey, ismert amerikai tévés személyiség hozta divatba a külföldi befektetők körében. A világ leggazdagabb asszonya 1,2 milliárd forintért vett néhány évvel korábban házat ott magának.

Top cikkek