Adriai jelentő (2008. július 28 - augusztus 3-ig)

A következő 2-3 hétben sajnos nem nagyon lehet megúszni kisebb-nagyobb sorakozás, araszolás, várakozás nélkül a tengerre lejutást. Aki már pénteken elindul, esetleg elkerülheti a nagyobb dugókat.

Csökkent a benzin ára Horvátországban, az INA Super litere 9,18 kuna, az Eurosuper 9,58 kuna, a dízelüzemanyagok ára viszont nem változott.
Az Eurodízel tehát továbbra is 9,93 kunába kerül literenként.

Szeszélyes volt az elmúlt hét időjárása, széllel, időnként esővel és átmenetileg felhős éggel, az előrejelzések szerencsére ismét zavartalan napsütést ígérnek.

Harminchárom forintot számoljunk egy kunára, ha pénzt váltunk.

A következő 2-3 hétben sajnos nem nagyon lehet megúszni kisebb-nagyobb sorakozás, araszolás, várakozás nélkül a tengerre lejutást. Aki már pénteken elindul, esetleg elkerülheti a nagyobb dugókat. Visszafelé szintén a pénteki utazás ajánlható, mert vasárnap a hétvégi forgalom is erős a horvát utakon, nem beszélve arról, hogy itthon a Balatonról hazafelé tartók áradatába is könnyű belefutni.

Éjszaka utazni azért jobb, mert akkor a nagyobb alagutakat még hajnalban, kisebb forgalomban lehet letudni a Dalmácia felé vezető autópályán. (Mala Kapela Budapestről öt óra alatt érhető el, Sveti Rok onnan további egyórányi útra van.)

Az éjszaka indulók hajnalban Letenyénél beérhetik viszont a szintén az Adriára tartó lengyeleket, szlovákokat és cseheket, így a határátlépés lehet kissé lassú.

A horvát turizmusban évtizedeken át a szombati turnusváltás volt a divat, és ez a hagyomány máig él. Egyszerű oka van: a turisták többsége spórol a szabadságával. Ha valaki ugyanis péntekig dolgozik még a nyaralása kezdete előtt, akkor csak öt napot kell kivennie, viszont két hétvégével majdnem kilenc napra tolhatja ki a pihenését.

A legtöbb helyen lehet péntektől péntekig vagy akár szerdától szerdáig is szobát foglalni. A horvát szállásadók is utálják egyébként, hogy szombaton kell minden szobát kitakarítani, minden ágyat áthúzni, amikor a következő turnus vendégei már a küszöbön toporognak.

A szombathoz bármilyen okból ragaszkodók készüljenek fel alternatív útvonalakból, és tegyenek elég enni-, meg innivalót az autóba.

Top cikkek