Adriai jelentő (2008. július 21-27.)

 Szúnyogriasztó mindenképpen kerüljön a táskákba, hatvan éve nem volt ugyanis olyan invázió az Adria mentén, mint mostanában.

Napsütötte hét következik, igazi nyaralóidővel, legfeljebb csak levegőt frissítő záporokkal. A 24-26 Celsius-fokos Adria ideális úszásra, fürdőzésre.

A szombaton útra kelők készüljenek fel torlódásokra. Aki teheti, pénteken vagy vasárnap utazzon a tenger felé. A szállásadók már egyre kevésbé ragaszkodnak a szombati turnusváltáshoz, érdemes rákérdezni.

Kunát továbbra is 33-34 forintért válthatunk, legkedvezőbb árfolyamon forintalapú bankkártyával juthatunk a horvát nemzeti valutához.

9,65 kuna (318 forint) egy liter euroszuper 95-ös benzin és 9,93 (327 forint) az eurodízel ára. (A Szuper 95-ös benzin ára 9,35 kuna literenként, vagyis 308,5 forint, viszont kevés benzinkútnál kapható. Goricanban, a határátlépés utáni első INA-kútnál lehet tankolni belőle.)

Szúnyogriasztó mindenképpen kerüljön a táskákba, hatvan éve nem volt ugyanis olyan invázió az Adria mentén, mint mostanában. A szakemberek szerint az esős tavasz okolható a szúnyogok elszaporodásáért. Irtást ígérnek, addig azonban marad a krémes, füstölős stb. egyéni védekezés. (Helyi praktika: a dalmátok őrölt fahéjat szórnak a hamutartóba, majd meggyújtják. A füstje távol tartja a darazsakat és a szúnyogokat is.)

Az európai egészségbiztosítási kártyát elfogadják Horvátországban, ha sürgősségi ellátásról van szó. Aki szigeten nyaral, számítson rá, hogy nem mindenütt van kórház, sőt olykor még rendelő sem igen található. Korcsula és a Peljesac-félsziget jó példával jár elöl, idén nyáron külön ambulanciát működtetnek a nyaralóknak Orebicsen, Trpanjban és Korcsula városában), ahol a hétvégeken 24 órás ügyeletet tart egy orvos és egy asszisztens.

Angolul lehet a leginkább kommunikálni a helybeliekkel Horvátországban, németül kevesebben beszélnek. Dalmáciában olaszul is sokan értenek. A dubrovniki buszsofőröket most például 60 órás angolnyelv-tanfolyamra küldték el, hogy a legszükségesebb információkkal el tudják látni a turistákat.

Útlevél helyett személyi igazolvány is elég a határátlépéshez, húsféléket és tejtermékeket csak igen kis mennyiségben vihetünk be Horvátországba.

Top cikkek