Megérkeztek a tolvajok is az Adriára

Soha ennyi lopást nem jelentettek a horvát Adria mentén, mint az utóbbi hetekben. Kempingekre, strandokra szakosodott tolvajbandák fosztogatják a nyaralókat. Nem árt vigyázni azonban a benzinkutaknál sem. A rendőrség szórólapokon figyelmeztet. 

A nyaralókkal együtt úgy tűnik megérkeztek a tolvajok is a tengerpartra. Román és boszniai besurranókat fogtak el a napokban például Zadarban, akik kempingekből elsősorban pénzt, műszaki cikkeket és kerékpárokat loptak el.

A turisták értékeit azonban már az Adria felé vezető úton is veszély fenyegetheti. Tucatnyi őrizetlenül hagyott lakókocsit törtek fel például benzinkutak melletti pihenőkben. Amíg a család ebédelt, kávézott, mosdóba ment vagy vásárolt, lába kélt minden gyorsan mozdítható holminak.

Szlovénoktól digitális fényképezőgépet, hollandoktól kamerát és pénzt loptak, egy német házaspár pedig csak úgy úszta meg a rablást, hogy a férj a lakókocsiban aludt, amikor rátörték az ajtót.

Csehek és magyarok voltak strandlopások károsultjai az utóbbi hetekben. Táskákat, iratokat, pénzt, bankkártyákat, fényképezőgépeket, órákat, mobiltelefonokat vittek el a partról ismeretlen tolvajok.   

A horvát rendőrség felhívása szerint jobb elővigyázatosnak lenni, mivel a tettesek, és ellopott holmik többsége nem kerül elő. Szórólapokon figyelmeztetik a turistákat arra, hogy a bőröndökkel telepakolt autókat lehetőleg még parkolókban se hagyják őrizetlenül.

Aki pénzt, útlevelet, vagy fényképezőgépet visz magával a strandra, figyeljen oda a táskájára. Valaki lehetőleg mindig maradjon a törölközőknél, kedvesnek tűnő idegenek felajánlkozását, hogy majd vigyáznak a holminkra, pedig fenntartásokkal fogadjuk. 

Azok sem járnak olykor jobban, akik az apartmanjukban hagyják az értékeiket. Az ablakokat, erkélyajtókat ne felejtsük el bezárni, ha strandolni, sétálni, kirándulni, vacsorázni megyünk.

Top cikkek