Adriai jelentő (2008. július 14-20.)

 

Kánikula és nyaralók rohama - így summázhatnánk a turisztikai főszezon kezdetét. Az előző hétvégén több mint 600 ezren érkeztek a horvát tengerre, emiatt hatalmas sorok alakultak ki az autópályák fizetőkapuinál, de nem volt jobb a helyzet a Split felé vezető út két nagy alagútjánál sem (Mala Kapela és Sveti Rok), ahol időnként 14 kilométeres sorban torlódtak fel a járművek.

Az időjárásra nem lehet panasz, hiszen hetek óta 30 Celsius-fok feletti a levegő hőmérséklete, a tenger pedig 24-26 fokos. Szélre, átmeneti felhősödésre, olykor pedig kisebb esőzésre is számítani kell, ám összességében marad a tartós és zavartalan strandidő.

A horvát nemzeti valuta árfolyama nem változott a forinthoz képest: 33-34 forintért kaphatunk továbbra is egy kunát. (Euróval nagyon kevés helyen lehet fizetni Horvátországban, ezért inkább magyar forintot érdemes kunára átváltani.)

Az INA-kutaknál 9,65 kuna egy liter euroszuper benzin és 9,81 a dízel ára.

A kompjáratok általában hajnali ötkor indulnak el a nagyobb szigetekre. Aki Splitből vagy Rijekából továbbutazik még a tengeren, szombaton reggel 9 után már számítson csúcsforgalomra. Taktikázni esetleg éjszakai utazással lehet, az első kompok valamelyikével eljutni a végcélhoz.

A szállásokat azonban csak délután kettő körül lehet elfoglalni. Ez szól az éjszakai utazás és a hajnali, kora délelőtti érkezés ellen. Viszont kellemesebb talán egy szép öbölben strandolva várakozni, mint az autópályán araszolgatni.

Top cikkek