Fűpálinka mljeti módra

Étvágygerjesztőként fogyasztják, de mint orvosságot is ajánlják, például gyomorbántalmakra. Titka a sokféle gyógynövény, amit törkölypálinkában érlelnek. A boltit kóstolni semmit nem jelent, mert a házi az igazi travarica.

Amikor valaki megkérdezi, milyen helyi aperitifet érdemes kóstolni Horvátországban, akkor a travarica a jó válasz rá. Mint a görögöknél az ouzo, vagy a cseheknél a beherovka, úgy a horvát fűpálinka is nemzeti ital.

Legalább tíz, de inkább 20 különböző gyógy-, vagy fűszernövényt raknak bele, csipkebogyótól rozmaringon, kamillán, édesköményen, zsályán át, levenduláig - a lista valójában végtelen, mindenütt azzal készítik, ami a közelben akár vadon is megterem.

Ebből következően nincs két egyforma travarica, ahány sziget - és ahány ház - annyiféle ital, mindenki büszke a magáéra, receptet szerezni lehetetlen. A helyiek egyetlen szót ismételgetnek csak mosolyogva a kérdésre: titkos!

Annyit lehet tudni, hogy szőlőből készült pálinka az alapja, amiben legalább egy hónapig áztatják a növényeket.

A minősége, azaz íze, alkoholtartalma tehát attól is függ, hogy milyen pálinka az alap, illetve milyen növények, milyen arányban, és meddig áznak aztán benne. (Általában 40 százalékos alkoholtartalmú.)

A színe legtöbbször zöldes, vagy fehér, a horvát boltokban pedig zöld üvegben kapható. Ám ez a tömegváltozat meglehetősen karcos, és harsány fűízével sokszor elriasztja további próbálkozásoktól a kóstolóit.

Travaricát inkább a dalmát szigeteken és házit kell inni, mondjuk Visen, Hvaron vagy Mljeten, ahol például a pomenai Hotel Odisej igazgatója, Željko Rešetar a visszatérő vendégek kérésére kezdte el - kis tételben - palackozni a közeli kis falvak egyikében élő pincére messze földön híres travaricáját.

Biskup - így hívják a „mestert” - majdnem sárga színű italt készít, és azt állítja: nem mindegy az sem, hogy a palackokba milyen díszítő növények kerülnek, mert állítólag még azok is „csiszolnak” egy kicsit a pálinka ízén.A travaricát készítők persze mind a saját receptjükre esküsznek, ám abban egyetértenek, hogy egy egész életen át lehet kísérletezni a tökéletes ital létrehozásával.


Adjon ön is POLIPDÍJAT!

Ha olyat lát - legyen az étterem, ház, strand, sziget, hajó, kedves pincér, portás, halász, netán praktikus szolgáltatás - bárhol az Adria mentén, ami tetszett, ezért másoknak is ajánlaná, akkor fotózza le, írjon hozzá néhány soros indoklást, majd küldje el nekünk - adria@nepszabadsag.hu -, mi pedig közzétesszük!

Mljet - Hotel Odisej
Mljet - Hotel Odisej
Top cikkek