Elszántott várak

Hogy mire jó a légi fotó? Például kiinduló anyag egy régész számára. A környezettől elütő, szabályos foltok, összefüggő sávok ugyanis arra utalnak, hogy ott korábban valamilyen építmény lehetett. Miklós Zsuzsa régész, az MTA Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa szerint a mélyszántás nem kímélte a földvárakat, a sáncokat. A több évtizeden át folytatott földművelés azonban nem tudta teljesen eltüntetni a régi korok építményeit. A környezettől eltérő színű egykori árkok, sáncok a légi fotókon észlelhetők.

Így talált meg Tolna megyében huszonhárom, korábban nem ismert erődítményt - az ismertekkel együtt közel nyolcvan várról tudnak a megyében. Az erődítményeket érdemes lenne megkutatni, mert csak ennek alapján tudják pontosan meghatározni a korukat, hogy a bronzkori település melyik kultúra része lehetett. Erre azonban nincs pénz.

A Tolna megyében elkezdett munka - ugyancsak pályázati pénzből - Pest megyében folytatódik. A jól ismertek mellett (ilyen mondjuk Visegrád) feldolgozzák a kevésbé ismerteket is. Erre példa a csővári vár, amely nem kis meglepetést okozott idén tavasszal Miklós Zsuzsának. A vár területén ugyanis valakik kiirtották a fákat és a bokrokat. Emiatt félő, hogy a falak gyorsabban pusztulnak majd.

Tápióbicskén más a helyzet. Ott egy motokrosszpályát úgy jelöltek ki, hogy az két bronzkori földvárat is érintett. A motorosoknak "köszönhetően" elpusztult a kultúrréteg felső része, így ez a körülmény megnehezíti a pontos kormeghatározást.

Egy dunaújvárosi informatikus a látványos várakba szeretett bele. Néhány éve szorgalmasan fotózza a hazai erődítéseket és a romokat. "Azért hogy ne csak a családom láthassa a képeimet, folyamatosan bővülő weblapomra is feltöltöm őket, ahol minden látogató számára megelevenednek egy kicsit a fényképek, térhatásuk szinte tapinthatóvá válik" - mesélt saját zsebből finanszírozott kultúrmissziójáról Vigvári Tamás, a hazai várakat háromdimenziós formában bemutató weblap (www.varak3d.hu) alkotója.

Aki eddig még nem találkozott térhatású fotókkal, első látásra beleszeret a látványba. Ha pedig már volt alkalma nézni ilyen képgalériát, Vigvári szerint annak is öröme telik a bámészkodásban, mivel a várak ilyen bemutatásával talán egy picit a történelem is megelevenedik.

Vigvári Tamás félszáz hazai várról készített eddig háromdimenziós képet. Ha minden jól megy, az idei karácsonyra előrukkol egy albummal, amely a legszebb várakat mutatja be - a mindenki által ismert Eger, Sümeg mellett Vitányt, Cseszneket is. A dunai vasmű informatikusaként dolgozó amatőr fotós honlapján a várak mellett római kori emlékek, Árpád-kori templomok is megjelennek ugyancsak háromdimenziós formában.

Vigvári Tamás honlapján térhatású képét mutatja a szádvári rom
Vigvári Tamás honlapján térhatású képét mutatja a szádvári rom
Top cikkek