Adriai jelentő (2008. július 7-13.)

 Marad az igazi strandidő az Adria mentén, 30-35 Celsius-fok körüli hőmérséklettel és 22-25 fokos tengerrel. Átmeneti felhősödés és záporok helyenként azért előfordulhatnak a hét elején, ám elég egy könnyű esőkabátot betenni a csomagba, a vastag pulóverekre mostantól biztosan nem lesz szükség.

Az autót vezetőket különösen megviselheti a nagy meleg, a horvát rendőrség internetes honlapján arra kéri a tenger partjára tartókat, hogy ha lehet, ne közvetlenül a munkahelyükről induljanak el nyári szabadságra, pihenjenek inkább a több száz kilométeres utazás előtt.

Üdítő, ásványvíz pedig mindig legyen a kocsiban az esetleges araszolgatások idejére. Az elmúlt hétvégéken időnként 11 kilométeres sorok alakultak ki például a spliti autópályán az egyelőre csak egy ágon járható Mala Kapela és Sveti Rok alagutaknál. (Bővítésük 2009 végére készül el.)

A hosszú útra induló sofőrök kánikulában ne igyanak alkoholt - tanácsolják a rendőrök - még akkor sem, ha mostantól egy sör vagy egy pohár bor elfogyasztása nem tiltott Horvátországban. Nagy melegben azonban már az engedélyezett mennyiségű alkohol is "fejbe vágja" az autóvezetőt, és jelentősen meghosszabbíthatja például a reakcióidejét.

Torlódásokra péntek délután, szombat reggel és vasárnap délután kell számítani a horvát utakon. Aki megpróbál taktikázni, legjobb, ha éjszaka utazik, vagy nagyon kora hajnalban indul el. Budapesttől Rijekáig legalább 5,5 órát, Splitig pedig 7 és felet kell az útra számolni.

A kuna árfolyama megint változott a forinthoz képest, most 34 forintért kaphatunk egy kunát. (Euróval nagyon kevés helyen lehet fizetni Horvátországban!)

Az INA-kutaknál 9,65 kuna egy liter euroszuper benzin és
9,72 a dízel ára.

Fontos még tudni, hogy személyi igazolvánnyal is beléphetünk Horvátországba, húsféléket és tejtermékeket csak igen kis mennyiségben vihetünk át a határon, a fiatalkorúaknak pedig szülői beleegyező nyilatkozatot kell felmutatniuk, ha nem a saját szüleikkel utaznak.

Programajánló: Komizsán egész nyáron tart a mulatság, elsősorban koncertekkel. Augusztus első szombatján rendezik meg a halászok éjszakáját, tánccal, borkóstolással, halsütéssel. Ekkor még a hagyományos helyi hajók, az ötpár evezős falkusák is vitorlát bontanak. Ezeket a különleges fahajókat (gajeta) 1998-ban felvették az UNESCO világörökség-listájára is.

Top cikkek