Támadnak a sirályok

Az angol és német nyaralók utálják őket, a japán turisták ellenben szorgalmasan etetik a sirályokat. A horvát szállodaigazgatók furfangos praktikákkal harcolnak az egyre jobban elszaporodó, ám védett madarak ellen. A halászok visszatérnének az ősi módszerekhez.

Támadnak a sirályok - ezzel a főcímmel számoltak be a horvát lapok arról, hogy a minap egy kisgyerek kezéből egyikük kikapott a csőrével egy süteményt. Hatalmas vita kerekedett ezt követően abból, vajon mit kellene kezdeni az egyre jobban elszemtelenedő sirályokkal.     

A legtöbb helyen a turisták is morognak miattuk - kivéve a japánokat -, mivel tömegesen ellepik a szállodák kertjeit, és összepiszkítják a teraszokat, medencéket.

Az ornitológusok szerint Horvátország több pontján is túlzottan elszaporodtak a sirályok, és mivel kevés az élelmük, a szeméttelepeken keresgélnek, vagy a városi piacokról, és a házak kertjéből csennek el ezt meg azt. A halászhajókat is csapatostul kísérik, néha alig tudnak visszajutni tőlük a nyílt tengerről a kikötőkbe.

Sok mindent nem lehet tenni ellenük, mert Horvátországban a védett madarak közé tartoznak. A szállodák igazgatói gyengeáramot vezettetnek például a tetők sirályok által kedvelt pontjaira, illetve megpróbálják vibráló fényekkel, csengőkkel távol tartani őket.

A praktikák nem mindenütt válnak be, hiszen például a Rovinjhoz közeli szigeteken a hotelek többsége épp a sirályok hajdan háborítatlan, természetes élőhelyén épült fel, így onnan végképp nem tudnak hova elköltözni a madarak.

(A sirályok 6 nemét, és 51 faját különböztethetjük meg, a leggyakoribb és legismertebb közülük talán a Magyarországon is sokat vendégeskedő, mindenevő ezüstsirály. A kipusztulással fenyegetett állatokat jegyző Vörös Könyben is szereplő madár nálunk nem védett.)

A megoldás a szakemberek szerint a védettség átmeneti felfüggesztése lehet. A rovinji halászok szerint legjobb lenne visszatérni az ősi módszerekhez: elődeik az ismert fészkelőhelyeken tavasszal mindig megtizedelték a sirálytojásokat.



 


Top cikkek