Tarka szlovén lakókaptár

Rok Oman és Špela Videčnik színes kaptárjai, ahogy az izolai házakat a helyiek elnevezték, eddig minden létező fődíjat elvittek a nemzetközi szemlékről. Íme, fiatal szlovén tervezők megvalósult álma olcsó lakásokról, különleges erkélyekkel.    

A feladat a következő volt: 600 euróból kihozni négyzetméterét tengerre, illetve zöld dombokra néző lakásoknak, olyan erkélyekkel, amelyek nyáron jól védenek az erős naptól.

A szlovén kormány támogatásával 2003-ban meghirdetett programban két fiatal építész terveit fogadták el. Rok Oman és Špela Videčnik 1996-ban végzett a ljubljanai egyetemen. Két ével később alapították meg a közös cégüket, azóta pedig bejárták már szinte az egész világot, több kontinensen is építettek irodaházakat, lakóparkokat, múzeumokat.

Szeretik a nagy üvegfelületeket, és a színeket. Minden, amit terveznek, meghökkentően modern, de praktikus is egyben.

(A szlovén fővárosban egy vegyipari cégnek például csupa üveg irodaházat álmodtak, aminek az ablakaira a periódusos rendszer elemeit írták fel. Londonban hullámvonalas épületet, Ausztriában pedig gabonakörökre emlékeztető futurisztikus lakóparkot hagytak maguk után.)

A szlovén tenger partján lévő Izolában évek óta csodájára járnak két épületüknek, amelyekben 30 különböző méterű lakás - minigarzontól három hálószobásig - van.

Igazi különlegességük az erkély, amely színes textíliákkal árnyékolható, de függönyszerűen akár teljesen be is fedhető, ami megvédi a lakásokat a nagy melegtől és tűző naptól. Oldalt 10 centiméteres lyukakon viszont folyamatosan jár a levegő. Télen ugyanakkor jobban tartják a meleget ezek a különleges formájú balkonok, amelyekkel a hozzájuk csatlakozó szoba mérete is könnyen megnövelhető.

A lakásokat szociális rászorultság alapján fiatalok vehették meg 2005-ben igen kedvező, 1.250 eurós (300 ezer forint körüli) négyzetméteráron. (Izolában jelenleg 3-5 ezer eurót kell kifizetni a lakások négyzetméteréért.)

Klikk a képre!

A tulajdonosok több részletben fizethettek, és bankhitelt is kaptak. Egyetlen kikötés volt: hosszú évekig nem adhatnak túl majd az ingatlanon. Az önkormányzat ezzel akadályozta meg az esetleges nyerészkedést a szociális támogatással.

Adjon ön is POLIPDÍJAT! Ha olyat lát - legyen az étterem, ház, strand, sziget, hajó, kedves pincér, portás, halász, netán praktikus szolgáltatás - bárhol az Adria mentén, ami tetszett, ezért másoknak is ajánlaná, akkor fotózza le, írjon hozzá néhány soros indoklást, majd küldje el nekünk - adria@nepszabadsag.hu -, mi pedig közzétesszük!

Oldalt szellőzik
Oldalt szellőzik
Top cikkek