Kerülőutakat keresnek Szlovéniában a horvátok

Már kaphatók a 35 eurós, új szlovén autópálya-matricák. Július elsejétől akár 200 ezer forintra is büntethetik a bliccelőket. A horvát turisztikai miniszter alternatív útvonalakat javasol ingyenes szlovéniai utazásra.

A 184 kilométeres Zágráb - Celje (Szlovénia) és Dravograd (ez már az osztrák határ) út 3 óra 40 perc alatt, és ingyen tehető meg a horvát autóklub - Damir Bajs horvát turisztikai miniszter személyes kérésére - tesztutazásokat végzett hivatásos sofőrjei szerint. A szlovén autópályák kikerülhetők még a Zágráb – Macelj (horvát-szlovén határ) - Ptuj/Maribor - Šentilj (osztrák határ) útvonalon is.

(Az olaszokat nem érinti a változás, Triesztből Rijekába egyelőre nem vezet autópálya, egyedül Kopernél kell figyelni egy rövid szakasz elkerülésére.)

Szlovéniának joga van matricát bevezetni - mondja Bajs -, Horvátországnak pedig megvédeni a saját érdekeit. A horvátok hónapok óta aggódnak azon, hogy a július elsejétől, azaz jövő keddtől bevezetendő 35 eurós hat hónapra szóló, illetve 55 eurós éves szlovén vinyetta miatt sok nyaraló meggondolja majd magát, és a horvát Adria helyett a közelebbi tengerpartok közül választ.

A Horvátországba érkező turisták 70 százaléka valóban átutazik Szlovénián. Az osztrákok, csehek, németek megpróbálhatnak majd Magyarországon át kerülni, ám semmivel nem járnak jobban, hiszen a Splitbe tartók Letenyétől csak a horvát autópálya szakaszokon egyszeri oda-vissza utazással bőven elköltik a szlovén matrica éves árát.

A Szlovéniában gyakran közlekedők évente akár 150 ezer forintot is megspórolhatnak az új vinyettával, azok azonban, akik tényleg csak egyszer autóznak vele, határátlépéstől függően, ötezer forinttal költenek mostantól többet.

A szlovénok elzárkóztak az európai autóklubok szövetsége által is követelt tíznapos matrica bevezetésétől azzal érvelve, hogy minden összehasonlítás kérdése: emeltek ugyan az úthasználati díjon, de ezzel együtt sem drágábbak, mint a szomszédaik, amivel elsősorban Horvátországra céloztak. 

Az új matricák - egyelőre féléves kivitelben - már kaphatók a turistairodákban, nagyobb élelmiszerboltokban, újságárusoknál, benzinkutaknál, és a határátkelőhelyeken is. A szlovén autópályarendőrség szigorú ellenőrzést ígér, a bliccelők keddtől 300-800 eurós bírságot kockáztatnak.

Harmincöt euróba kerül
Harmincöt euróba kerül
Top cikkek