Nő nem lehet hivatásos búvár Horvátországban?

Munkaügyi ellenőrök vették el két hölgy engedélyét a napokban az egyik Rijeka melletti búvárbázison. Egy még mindig érvényben lévő, 1935-ös rendeletre hivatkoztak, amely kimondja: nők se bányában, se víz alatt nem dolgozhatnak.

Horvátországban 40 ezer búvárengedélyt adnak ki évente, és 176 klub működik. Július-augusztus a búvárkodás főidénye a világ egyik legjobb búvárhelyének tartott Adrián.

Mint ismeretes, a külföldieknek tilos egyedül merülniük a horvát tengerben, kizárólag szakképzett, és csoportok vezetetésére is jogosító engedéllyel rendelkező helyi kísérővel tehetik meg ezt. 

A valahonnan előbányászott törvény, illetve az említett incidens miatt - amelyről a Jutarnji List napilap számolt be részletesen - igen sok, hivatásos búvárengedéllyel rendelkező horvát nő állása került most veszélybe. Archeológusok, tengerbiológusok, de búvároktatók is vannak közöttük.

Az illetékes minisztérium szakemberei sajnálkozva magyarázzák, hogy a rendelet az rendelet, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra eltörölni.

Az 1935-ben kelt, majd 1996-ban kiegészített, de valójában szinte teljes szövegében változatlanul hagyott, és elméletileg a gyengébbik nem érdekeit szolgáló tiltás szerint nőket tilos bányában, víz alatt és olyan munkahelyen dolgoztatni, ahol 15 kilogrammnál nagyobb súlyt kell megemelniük. A búvárkodás ennek két pontját is megsérti, a víz alá merüléssel, és a sűrített levegős palackok emelgetésével. A foglalkozásuktól eltiltott búvárhölgyek diszkriminációt kiáltottak, és ügyvédhez fordultak, továbbá a nemzetközi búvárszövetség állásfoglalását, segítségét kérték az ügyben. 

A palackok emelgetése is tilos a nőknek
A palackok emelgetése is tilos a nőknek
Top cikkek