Adriai jelentő (2008. június 23-29.)

 

Július elejétől augusztus közepéig kánikulai napokat ígérnek, kevés csapadékkal. Talán abból is következtethetünk az időjárás alakulására, hogy a zágrábi főmeteorológus azt nyilatkozta: július első két hetében nyaral majd a horvát Adrián.

A következő napokra máris 29-31 Celsius-fokot mutatnak az előrejelzések. A tenger vize az elmúlt napokban helyenként visszahűlt ugyan 17-19 fokra, de mostantól megint 20 fok felett lesz majd, így már nem csupán az elszántaknak és bátraknak alkalmas fürdőzésre.

Az üzemanyagok továbbra is Horvátországban drágábbak: a 95-ös Eurosuper benzin literenként 9,50 kunába (342 forint), az Eurodiesel pedig 9,84-be kerül. Határátlépés előtt mindenképpen érdemes tehát még Magyarországon tankolni.

A kuna árfolyama folyamatosan ingadozik (a forint-euró árfolyamváltozás függvényében) tavasszal 37 forintért adtak 1 kunát, a múlt héten még 35-ért is váltottak, most azonban inkább 36 forintért vehetünk. Az árakat sokszor adják meg euróban, a legtöbb helyen és szolgáltatásért azonban szinte kizárólag csak kunában fizethetünk. Akik mégis eurós fizetéssel próbálkoznának - például az autópályák fizetőkapuinál - kalkulálják bele, hogy általában nagyon kedvezőtlenül számítják át az eurót kunára. (Magyar forintért minden horvát bankban és postán, valamint pénzváltó helyen adnak kunát. A legjobban azok járnak, akik forintalapú bankkártyával Horvátországban, automatából vesznek ki pénzt, még a kezelési költséget hozzászámítva is a legkedvezőbb árfolyamon jutnak kunához.)

Az élelmiszereket tekintve nagyjából magyarországi árakkal kalkuláljunk. A nagyobb bevásárlóközpontokban minden olcsóbb egy kicsit, a szárazföldtől távolabbi szigetek boltjaiban - a szállítási költségek miatt - viszont jóval drágább az árukészlet. Egy kiló kenyeret 8-15 kunáért (296-555 forint) kapunk, egy liter tejet pedig 5-7 kunáért vehetünk (185 forinttól). A cukor kilója 6 kuna, a liszté 7, a tészták 6-13 kunába kerülnek. A másfél literes ásványvizek 5 kuna körül vannak, a rostos üdítők ára pedig 8-11 kuna.

Élelmiszert nagyobb mennyiségben ne is próbáljunk magunkkal vinni, a horvát határon szigorúan ellenőrzik az autók csomagtartóit, hús- és tejtermékekből mindössze annyi lehet nálunk, amennyit útközben elfogyasztunk.

Az éttermi árak nagyon változatosak, érdemes úgy számolni, hogy az olcsóbb főételek 50-70 kuna körül vannak, és 100 kunából úszható meg fejenként egy szerényebb ebéd vagy vacsora. A halaknál, rákoknál nem árt odafigyelni, hogy milyen mennyiségre, azaz kilóra vagy csupán fél kilóra adják meg az árakat. (Tavaly egy kilogramm tengeri hal került 300 kunába, most több étlapon 500 grammra láttam ugyanezt az árat kiírva.)

Az autópályadíjak változatlanok, így például a magyar határtól (Letenye/Gorican) a legdélebbi pályaszakasz végéig (Sestanovac), 527 kilométeres útra 210 kunát kell fizetni. Gorican és Rijeka között 250 kilométer az út és 92 kunába kerül. A kompjegyek viszont drágultak: például Zadar és Preko (Ugljan sziget) között utasonként 17 kunába kerülnek, a személyautó után pedig 88 kunát kell fizetni. Splitből Supetarra (Brac sziget) 30 kuna személyenként és 140 kuna autónként a viteldíj. (A Jadrolinija honlapjáról www.jadrolinija.hr angolul, illetve németül is kibogarászható minden menetrend és ár.)

Azoknak, aki most indulnak útnak, még nem kell nagyobb torlódásoktól tartaniuk, viszont sok helyen lassítják burkolatfestések, útjavítások a forgalmat. A Rijeka felé autózók számítsanak arra, hogy gőzerővel folyik az alagutak építése, és a hiányzó pályaszakaszok befejezése. A kikötővárosban és a környékén általában hatalmas a torlódás, mert az elkerülő utakat is most szélesítik. Opatijába átjutni 20 perc helyett inkább 1,5 óráig tart.

18 éven aluli gyerekek szülői felügyelet nélkül csak beleegyező nyilatkozattal léphetnek be Horvátország területére. Az angol vagy horvát nyelvű papíron fel kell tüntetni a gyerek kísérőjének adatait, az utazás célját, helyét és pontos idejét. A szülőknek kell aláírásukkal beleegyezésüket adniuk a gyerek utazásához, és aki biztosra akar menni, valamilyen hivatalos pecsétet is tetet még a papír aljára.

Szigorú és folyamatos ellenőrzést ígér a horvát rendőrség az utakon. A követési távolság betartását, a zöldkártya érvényességét, a gépkocsi tartozékainak meglétét éppúgy nézik majd, mint a gyerekülés használatát. 30 km/órás sebességtúllépés 1000 kunába kerülhet, a telefonálás kihangosító szett nélkül 500 kuna, és aki nem köti be a biztonsági övét, szintén 500 kunát fizethet. (Az új szabályozás szerint a horvát rendőrség 72 órára akár be is vonhatja a súlyos szabálytalanságon ért külföldiek útlevelét.)

Egy pohár bor vagy sör elfogyasztása után még volán mögé lehet ülni Horvátországban. Ám hiába marad a sofőr véralkoholszintje a megengedett 0,5 ezrelék alatt, ha szabálytalankodik vezetés közben a sörözést/borozást súlyosbító és büntetendő körülménynek ítélik, így a korábban elfogyasztott ital 700 kunájába (25 ezer forintjába) kerül majd.

Top cikkek