Pannonhalmi Infusio palackból

Évente százezer ember látogat el a pannonhalmi apátságba, pincészetüket pedig tízezer vendég keresi fel. A turisztikai vonzerőprogram keretében további fejlesztésekre van kilátás Szent Márton hegyén, mely a világörökség része.

Saját évezredes értékeik, regulájuk, hagyományaik és kultúrájuk helyét, erkölcsi és közösségi szerepét a modern világban is megtalálták a pannonhalmi bencések. Gimnáziumuk megőrizte tekintélyét, rangját, s vallási küldetésük mellett a rájuk szabott munkát is felelevenítették földrajzi adottságaik, s írásos emlékeik alapján. Korábban leginkább a levendulaolajat azonosították pannonhalmi termékként az oda látogatók. Ma már készítenek likőröket a régi receptúra felhasználásával, borászatuk pedig a pannonhalmi borvidék feltámasztásán munkálkodik.

Az idei bormustrán emlékfát állítottak Gál Tibornak, aki kidolgozta: mekkora területen, milyen szőlőfajtákat érdemes telepíteni, mennyi pannonhalmi borra lehet igény. Gál Tibor egyébként egri borász volt, de egy olasz báró Toscanába csábította, s főborászként ő segítette kialakítani Olaszország e vidékén a világhírű borkultúrát.

Egy idő után visszatért Magyarországra, akkor bízta meg a főapátság a munkával. Gál Tibor egyébként úgy került a képbe, hogy Pannonhalma, Bábolna és Herend közös turisztikai együttműködésre kötött szövetséget. A Bábolna Rt. akkori vezérigazgatója a neves szekszárdi borász, Heimann Zoltán volt. Ő javasolta Gált a pannonhalmi borászat élére. Gál pedig hozta magával munkatársát, a jelenlegi főborászt, a pincészet ügyvezetőjét, Liptai Zsoltot, aki nem sokáig dolgozhatott vele. Gált ugyanis Dél-Afrikába hívták dolgozni, s egyik útja során balesetben vesztette életét. Pannonhalmi alkotása őrzi az emlékét, boraiban az ő tudása is benne van.

- A borok őrzik a régi hagyományokat - mondja Liptai Zsolt. - A Tricollis a település régi nevét jelöli, három dűlő három fajtájából készül. A Hemina Szent Benedek Regulájából kapta a nevét, a szerzetesközösség tagjainak egy hemina mennyiséget ajánlott napi fogyasztásra. A hemina mértékegység nagysága máig sem ismert. Új nedűjük, az Infusio pedig az apátság mindenkori legjobb, ünnepi borától kölcsönözte a nevét. Az étkezésekhez a borokat általában kancsóban tették asztalra a bencések, de az Infusiót, mint a legfinomabb és legdrágább nedűt mindig palackból töltötték a poharakba.

Tavaly összesen 200 ezer üveg bort készített Pannonhalmán az MKB és a főapátság által közösen létrehívott borház. Várszegi Asztrik főapát még a kezdetekkor "tipikusan arisztokratikus házasságként" említette a bank és a monostor együttműködését: a pénz hozzáment a hagyományokhoz.

A pannonhalmi fejlesztéseknek azonban csak egy részét alkotják az átgondolt borászati törekvések. Rábai László, a pincészetnek a főapátság által delegált tagja utal arra: 1996-ban, amikor Pannonhalma a világörökség része lett, turisztikai hasznosítási tervet kellett készíteniük a szakminisztérium közreműködésével. Nem rögtönzött beruházások folynak, hanem egy évtizedes tervet hajtanak végre.

A turisztikai vonzerő program keretében először a környezetet, az utakat tették rendbe. Második ütemben a Kosaras dombon található étterem helyett létesítenek a látogatóközponttal összekötött kiállítótermet, éttermet, internetkávézót, alatta pedig parkolókat alakítanak ki. Ezt követően bemutató gyógynövénykertet hoznak létre az arborétumban. A látogatók megismerkedhetnek a gyógynövénykultúra tradícióival, s épül egy látványműhely a levendulalepárlásra. E fejlesztés befejező részeként vendégházat építenek.

A pannonhalmi borok őrzik a hagyományokat
A pannonhalmi borok őrzik a hagyományokat
Top cikkek