Egy sörért 25 ezer forintot fizethetnek a szabálytalankodók

Mától 115 ezer forinttal kerülhet többe egy négytagú társaság útja a tengerre, mondjuk három kisebb közlekedési kihágás miatt. Nálunk kibogarászhatja, mi mindent büntetnek Horvátországban 300 kunától akár 60 napos elzárásig.

Négytagú társaság útban az Adriára. Megállnak tankolni egy benzinkútnál, ahol a nagy meleg miatt mindannyian megisznak egy sört a kávéjuk mellé. Amikor tovább folytatják az útjukat, a hátsó ülésen ülők elfelejtik bekötni a biztonsági övüket.

A megengedett sebesség 130 kilométer óránként az autópályán, de szinte üres az út, így a sofőr rálép kicsit a gázpedálra, és 160 kilométeres óránkénti sebességgel halad. Megcsörren a mobilja, a társaság leszakadt másik fele egyeztetné a találkozóhelyet. Sofőrünknek már nincs ideje válaszolni, mert egy motoros előzi be, és leállást int neki.

Három szabálysértést állapít meg azonnal a rendőr: a 30 km/órás sebességtúllépés 1000 kunába kerül, a telefonálás kihangosító szett nélkül 500 kuna. Mivel a két hátul ülő nem használta a biztonsági övet, fejenként 500 kunát fizethetnek.

A sofőr belefúj a szondába, ami kimutatja, hogy ivott. Hiába marad a véralkoholszintje 0,5 ezrelék alatt, a sörözés egyéb szabálysértések esetén súlyosbító és büntetendő körülmény (Szlovéniához hasonlóan) Horvátországban is, így a korábban elfogyasztott ital további 700 kunába kerül majd.  

A helyszíni bírság tehát 1000+500+1000+700 = 3200 kuna, azaz 115 ezer forint.

A mostantól életbe lépő drákói szigort a meglehetősen „laza” horvát közlekedési morállal, és a rengeteg (az uniós átlag kétszerese!) halálos közúti balesettel indokolják a törvényalkotók Horvátországban.

A legmagasabb büntetési tétel 15 ezer kuna (540 ezer forint) lett, illetve 60 napos elzárás, ezt azok kockáztatják, akik 1,5 ezrelékes alkoholszint felett vezetnek, lakott területen 50 km/órával túllépik a megengedett sebességet, vagy jogosítvány nélkül ülnek volán mögé.Büntetési tételek

300 kunát fizethet, aki irányjelzés nélkül kanyarodik be, nem kapcsolja fel a lámpákat, lakott területen a megengedettnél maximum 10 km/órás sebességgel megy gyorsabban, szabálytalanul parkol, elengedett kézzel motorozik, vagy indokolatlanul dudál.

500 kunába kerül a jelzőtáblák figyelmen kívül hagyása, 10-20 km/órás sebességtúllépés lakott területen, 10-30 km/órás pedig azon kívül, gyorsítás akkor, amikor egy másik autó előz, a belső sáv indokolatlan használata, és a túl lassú haladás autópályán. Ittas vezetés (0,5 ezrelékes véralkoholszint felett) kerékpárral vagy motorkerékpárral, öt év alatti gyerek szállítása megfelelő gyerekülés nélkül, telefonás kézben tartott mobillal, továbbá 500 kunát fizet az is, aki nem tartja be a követési távolságot vagy nem kapcsolja be a biztonsági övét.

700 kunára büntetik azt, aki a mozgássérülteknek kijelölt helyen parkol, és akik lejárt jogosítvánnyal vezet.

1000 kuna a bírság, ha valaki bukósisak nélkül motorozik, lakott területen 30-50 km/órás sebességgel túllépi a megengedettet, vagy nem megfelelő műszaki állapotú járművet vezet.

1000 - 2000 kunás bírságot kockáztat, aki 0,5 -1,0 ezrelékes alkoholszinttel a vérében ül volán mögé, alagútban, vagy hídon visszafordul.

1000 - 3000 kuna a büntetése annak, aki autópályán fordul meg vagy az autósort szabálytalanul, mondjuk a leállósávban előzi.

2000 - 5000 kunát kasszíroznak attól, aki belehajt a tilos jelzésbe, nem tartja be a jobbkezes szabályt, a véralkoholszintje 1,0 -1,5 ezrelék között van. 3000 - 7000 kunára büntetik azt, akinél lakott területen kívül több mint 50 kilométer/órás sebességtúllépést mérnek, és azokat, akik egy baleset helyszínén cserben hagyják a sérülteket, de azokat is, akik nem állnak meg a rendőr jelzésére.

Top cikkek