Adriai jelentő (2008. június 16-22.)

Esernyő és pulóver mindenképpen legyen az Adriára indulók útipogygyászában, a hét elejére felhős, csapadékos, változékony időt mondanak ugyanis a meteorológusok.

Esernyő és pulóver mindenképpen legyen az Adriára indulók útipogygyászában, a hét elejére felhős, csapadékos, változékony időt mondanak ugyanis a meteorológusok. A levegő hőmérséklete 20-23 Celsius-fok, a tengeré pedig 20 fok körüli lesz.

Rossz hír, hogy Horvátországban megint felment az üzemanyagok ára, a 95-ös Eurosuper benzin literenként 9,50 kunába (332 forint), az Eurodiesel pedig 9,84-be kerül. Határátlépés előtt mindenképpen érdemes tehát még Magyarországon tankolni.

Egy kunát most 35 forintért vehetünk. Bár az árakat sokszor adják meg euróban, a legtöbb helyen és szolgáltatásért kizárólag csak kunában fizethetünk, így nem érdemes duplán váltani. Magyar forintért minden horvát bankban és postán, valamint pénzváltó helyen adnak kunát.

Horvátországban az árak legalább 15-20 százalékkal megemelkedtek tavaly óta: egy kiló kenyeret 8-15 kunáért (296-555 forint) kapunk a boltban, egy liter tejet pedig 5-7 kunáért vehetünk (185 forinttól). A cukor kilója 6 kuna, a liszté 7 kuna, a tészták 6-13 kunába kerülnek. A másfél literes ásványvizek 5 kuna körül vannak, a rostos üdítők pedig 8-11 kuna körül. A kétliteres kóla 11 kunába kerül.

Jó hír viszont, hogy az autópályadíjak változatlanok, így például a magyar határtól (Letenye/Gorican) a legdélebbi pályaszakasz végéig (Split után Sestanovac), 527 kilométeres útra 210 kunát kell fizetni. Gorican és Rijeka között 250 kilométer az út és 92 kunába kerül.

A kompjegyek viszont drágultak: például Zadar és Preko (Ugljan sziget) között személyenként 17 kunába kerülnek, a személyautó után pedig 88 kunát kell fizetni. Splitből Supetarra (Brac-sziget) 30 kuna személyenként és 140 kuna autónként a viteldíj.

Fontos változás, hogy szülői felügyelet nélkül mostantól csak beleegyező nyilatkozattal léphetnek be Horvátország területére a 18 éven aluliak. Az angol vagy horvát nyelvű papíron fel kell tüntetni a gyerek kísérőjének adatait, az utazás célját, helyét és pontos idejét. A szülőknek kell aláírásukkal beleegyezésüket adniuk a gyerek utazásához, és aki biztosra akar menni, valamilyen hivatalos pecsétet is tetet még rá. Amennyiben a gyereket legalább egyik szülője elkíséri, nem szükséges ilyen papír. Bizonyítani kell viszont a "rokonságot". Ezért nem árt a gyerek születési anyakönyvi kivonatát is betenni az útlevél mellé. (Az anya neve csak a személyi igazolványban szerepel, az útlevélben nem. Ha pedig az apával együtt utazik a fiatalkorú, anyakönyvi kivonattal igazolhatja legegyszerűbben a kilétét.) A nyilatkozatra a Horvátországon átutazóknak is szükségük van. Ha a gyereket mondjuk valaki a rokonságból viszi le a tenger partjára, ám onnan már egy másik felnőttel utazik majd haza, a szülői nyilatkozatban mindkét kísérő nevének szerepelnie kell.

Változás az is, hogy kolbásszal, szalámival, húskonzervvel, sőt tejjel, vajjal és sajttal sem lehet megtölteni a csomagtartókat Horvátországba menet. Eddig fejenként egy kilogramm húst tarthattunk a pogygyászunkban, most elvileg még az úti szendvicsünk mellé is pecsétes állat-egészségügyi igazolás kellene. De ennyire azért nem rigorózus a horvát határőrség: egy étkezésre elég hús- és tejtermék felett még szemet hunynak.

Július elsejétől egy pohár bor vagy egy korsó sör elfogyasztása ismét engedélyezett a volán mögé ülőknek a horvát utakon. Az ittas vezetést és a közlekedési kihágásokat viszont igen szigorúan büntetik: 50 ezer kunára, azaz majdnem kétmillió forintra emelték fel a kiszabható büntetés maximális összegét. A gyorshajtás legenyhébb mértékét is 300 kunával szankcionálják a rendőrök, a száguldozók pedig félmillió forintos bírságot kockáztatnak.
A horvát rendőrség gyakori és szigorú ellenőrzéseket ígér: a követési távolság betartását, a zöldkártya érvényességét, a gépkocsi tartozékainak meglétét éppúgy nézik majd, mint a gyerekülés és a biztonsági öv használatát. Az új szabályozás szerint lehetőségük van a külföldi szabálytalankodók útlevelét akár 72 órára is bevonni.

Az opatijai botanikus kert
Az opatijai botanikus kert
Top cikkek