A lány sirállyal

Zvonko Carnak két kikötése volt, amikor az ötvenes évek elején felkérte a szomszédjában lakó Jelenát, hogy álljon modellt a következő szobrához.

A fiatalasszonynak testhez simuló, átlátszó ruhát kellett viselnie, ami az idomait kiemelte, és meg kellett ígérnie azt is, hogy senkinek nem árulja el: róla mintázta a szobrász a Lány sirállyal című alkotását.

A ma már 86 éves, nyugdíjas Jelena Jendra�i 55 évig őrizte a titkát. Nemrég aztán elmesélte újságíróknak, hogy egy éven át, alkalmanként több órát pózolt Carnak, aki az asszony férjéről is mintázott szobrokat. A művésznek akkoriban nem futotta hivatásos modellekre, így az ismeretségi köréből keresett önként, de főleg ingyen vállalkozókat rá.

Opatija jelképének megalkotója egyébként 1913-ban született Crikvenicában, és többek között a legnagyobb horvát szobrásztól, Ivan Me�trovictól tanulta Zágrábban a mesterségét.

Zvonko Car maga sem gondolta, hogy épp az 1953-ban elkészült, sirályos szobra teszi majd világhírűvé. A véletlen is közrejátszott ebben azért egy kicsit. Azon a helyen ugyanis, ahol most Opatija szimbóluma, a Lány sirállyal szobor látható, korábban egy grazi művész, Rathausky alkotása állt, a Madonna del Mare.

Ez az aranyozott nőalak gróf Arthur Kesselstadt "lelkét" vigyázta, akit 1891-ben nem meszsze innen nyeltek el a hullámok. A sors fintora, hogy a Madonna-szobrot is egy hatalmas vihar sodorta el aztán 1956-ban, ekkor került a helyére Car alkotása, a sirályos lány. (A felújított Rathausky-szobor most a Szent Jakab-templom előtt látható.)

Jelena azt meséli: szívesen mondott igent Car felkérésére, régóta és jól ismerte a szobrászt, még távoli rokonságban is álltak egymással. Sajnálta a férfit, hogy elvesztette a feleségét - korábbi modelljét -, aki tüdőbajban halt meg, ugyanabban a betegségben, amiben Car is hosszú éveken át szenvedett.

A Lány sirállyal szobor elkészítésével nem ért véget Jelena és Car munkakapcsolata. A fiatalasszony volt a Hygija elnevezésű alkotás modellje is, amit a szobrász hálája jeléül a kezelőorvosának ajándékozott, és azóta is a rijekai kórház parkjában áll.

Ötvenöt évig titok volt, kiről mintázta a szobrot Zvonko Car
Ötvenöt évig titok volt, kiről mintázta a szobrot Zvonko Car
Top cikkek