Rijekában letörik az ingatlanárakat

Tengerparti lakás üvegfallal, kilátással Cres és Krk szigetre. Fizetne érte négyzetméterenként 10 ezer eurót, azaz 2,5 millió forintot? A rijekai polgármester úgy döntött, megpróbál rendet tenni a horvát ingatlanpiacon.

Drágák, átláthatatlanok, öntörvényűek - így vélekedik a horvát lakásárakról Vojko Obersnel Rijeka polgármestere, aki 1300 eurót (325 ezer forintot) tartana reálisnak négyzetméterenként.

Az önkormányzat kísérletképpen 30-50 lakást építtet fel jövőre, amihez a telket a város adja, bankok finanszírozzák a kivitelezést, az építési vállalkozó pedig limitált áron értékesítheti az ingatlanokat.

Sajnos a vevőkört is behatárolják: fiataloknak, és kispénzűeknek ajánlják majd fel első körben a kedvező lehetőséget. És hogy a nyerészkedést elkerüljék, a vevők több évig nem adhatnak majd túl - az ígéretek szerint minőségileg kivitelezett, sőt engedélyeit tekintve is rendbelévő - új lakásukon.

Rijekában az átlag négyzetméterárak 1800-2300 euró körül (450-600 ezer forint) vannak, de nem ritka az ötezer eurós ár sem. A környék egyik legdrágább, befejezés előtt álló házában 10 ezer euróért, azaz 2,5 millió forintért kínálják a lakások négyzetméterét.

A tengerparti luxusingatlan valóban tetszetős, ám engedély nélkül épült, tehát a vevők ennyi pénzért még jelentős jogi kockázatot is vállalhatnak.

A projekt célja a rijekai polgármester szerint nem csupán a szociálisan rászorulók esélyegyenlősségének javítása lenne. (Horvátországban jelenleg nettó 180 ezer forint körül van a havi átlagbér.)

Az önkormányzat arra számít, hogy más települések is követik majd a példájukat, és az egyre több kedvező áru lakás hatással lehet az egész horvát ingatlanpiacra. 

Top cikkek