Madarak előkelő társaságból

Tizenöt országból 119 különböző programra várják bábosok, táncosok, énekesek, szobrászok, zenészek, bohócok június 21-től, 15 napon át, immár 48. alkalommal a gyerekeket Horvátországba, Šibenikbe. 

Hatalmas tűzijátékkal indul a fesztivál június 21-én, este fél 11-kor. Másnap három kiállítás nyílik meg: Az élet eredete címmel horvát gyerekrajzokból válogatnak össze például egy tárlatnyit. Luise Kloos osztrák festő, grafikus, aki arról híres, hogy szívesen dolgozik gyerekekkel együtt, Šibenikben is szeretné majd bemutatni, hogy mit tud.

Tizenegy és egy címmel, Vlasta Žanić és a helybeli Vojina Hraste is várja majd azokat, akik kíváncsiak rá, hogyan lehet a hagyományos művészetet a legmodernebb technikákkal ötvözi, például szobrokat fényjátékkal vagy kivetített filmkockákkal együtt bemutatni.

De fellép a horvátok nagy büszkesége, Petar Klasan 16 éves zongoraművész is, és a rengeteg gyerekszínházi előadás, valamint nagyszabású gyerekkönyv kiállítás mellett az utcaszínháznak is főszerep jut majd. 

A produkciók közül Dragan Petrović zágrábi pantomim művész Arany ember című előadását, és a macedón Pane Temov Puppeteert ajánljuk, aki világhírű bábművész, rendszeresen szerepelt például a Sesame Street televíziós produkcióban is.

Aki pedig netán hatalmas rózsaszín vagy bordó struccokra vágyna, találkozhat velük a Madarak előkelő társaságból előadáson, amelynek különlegessége, hogy nincs két egyforma produkció, hiszen a szereplők - a közönséget is bevonva - rengeteget rögtönöznek.

Felsorolni szinte lehetetlen is, mi minden lesz még a világ egyik legrangosabb és legnagyobb gyerekfesztiválján, csak néhány példa: szarajevói gyerekbalett Andersen Pöttöm Panna meséjéből Mozart zenéjére és spliti táncszínház Szerelem első mijaura címmel. A 49 külföldi produkcióban (Bosznia-Hercegovinából, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Bulgáriából, Macedóniából, Spanyolországból, Ausztriából, Oroszországból, Albániából, Japánból) Magyarországot dusnoki néptáncos gyerekek képviselik.

Ezen kívül művészek és tanárok várják a tanulni vagy alkotni vágyókat nap mint nap a nagyobb tereken és a parti sétányon műhelyfoglalkozásokra, ahol festeni, rajzolni, énekelni, táncolni is lehet majd.

Top cikkek