Túrák tűsarkúban, nyakkendőben és overallban

Nemrég a nagyközönség számára is megnyílt a szentgáli Kőlik, a Balaton-felvidék negyedik engedély nélkül is látogatható barlangja.

- A szentgáli Kőlik látogathatóvá tételét a barlangi turizmus iránti egyre növekvő igény tette szükségessé - mondja Korbély Barnabás, a barlangot üzemeltető Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa. - Egyre több turista jelezte ugyanis, hogy a barlangászokhoz hasonlóan szeretné átélni a föld mélyébe vezető kalandtúrák izgalmát.

A Balaton-felvidéken 711 barlangot tartanak nyilván, igaz, ezek döntő többsége alig néhány méter mélységű üreg. Harminchárom barlangban hoszszabb a járat száz méternél, míg egy kilométernél is nagyobb járatrendszer csupán öt barlangban van. Ezeknek a nagy része a tömegturizmus számára elérhetetlen - a nemzeti park területén külön engedéllyel és felszereléssel, avatott túravezetővel összesen 96 barlang látogatható. A nagyközönség viszont csak négy barlangot járhat be.

- A Tapolcai-tavasbarlangot és a balatonfüredi Lóczy-barlangot egymás között csak tűsarkús vagy nyakkendős barlangoknak hívjuk, arra utalva, hogy teljesen kiépítettek, és akár utcai ruhában is körbejárhatók. A balatonedericsi Csodabogyós-barlang, valamint a most megnyílt szentgáli Kőlik az overallos turisták számára kínál valódi élményt: ezekben ugyanis csúszni-mászni kell a látogatóknak. A Tapolcai-tavasbarlang - Aggtelek után - az ország második leglátogatottabb barlangja, évente 110 ezer vendég fordul meg itt. Praktikus információ, hogy főként elő- és utószezonban, illetve a nyári napokon a reggeli órákban érdemes megtekinteni, máskülönben kígyózó sorokat találunk a bejárat előtt. Mivel egyszerre csak 50 turista ülhet be a tavasbarlang kristálytiszta vizén ringatózó csónakokba, így a főszezonban akár órákig is eltarthat a bejutás. Korbély Barnabástól megtudtuk, hamarosan megkezdődik a barlang fogadóépületének kibővítése és átalakítása, amely nem fogja meggyorsítani a beléptetést. Nem kell sorban állnia annak, aki a balatonfüredi Lóczy-barlangot akarja feltérképezni, amit évente 14-15 ezren tekintenek meg. Elsősorban azoknak ajánlják a "városi barlangot", akik a forró nyári napokon egy kis hűsölésre vágynak a 140 méter hosszú barlangban.

A két évvel ezelőtt megnyitott balatonedericsi Csodabogyós-barlang más kategória. Az úgynevezett alaptúrán 13 főt kalauzol végig a szakképzett vezető, míg az "extrém pályát" egyszerre legfeljebb nyolcan próbálhatják ki. A fogadóépületben lehet átcserélni az utcai ruhát meg a cipőt overallra és bakancsra: a csúszás-mászás miatt a barlanglátogatás ugyanis nem úszható meg anélkül, hogy a résztvevők össze ne koszolnák magukat. - A Csodabogyós-barlang igazi sikertörténet - állítja Korbély Barnabás. - Nem számítottunk rá, hogy évente 2600-an teszik majd próbára magukat, köztük iskolai osztályok, baráti társaságok vagy éppen céges csapatépítő tréningek résztvevői. Éppen ez a nem várt siker tette indokolttá a hasonló körülményeket kínáló szentgáli Kőlik látogathatóvá tételét.

Info

Tavasbarlang, Tapolca

Nyitva: március 15.-június 30, valamint szeptember 1.-
november 15. között naponta
10 órától 17 óráig.
Július 1.-augusztus 31. között
naponta 8 óra 30 perctől 19 óra
30 percig.
November 16.-március 14. között szombatonként 10 órától 16 óráig vagy 15 fő felett előzetes bejelentkezés alapján.

Felnőttbelépő: 1000 forint.

Telefon: (87) 412-579.

bfnp.nemzetipark.gov.hu

Lóczy-barlang, Balatonfüred

Nyitva: május 1.-szeptember
14. között naponta 10 órától
18 óráig.

Ettől eltérő időszakban 15 fő felett előzetes bejelentkezés alapján.
Túralétszám: maximum 25 fő.

Felnőttbelépő: 400 forint.

Telefon: (87) 555-291.

Csodabogyós-barlang,

Balatonederics

Egész évben egyedi túrák kizárólag telefonon vagy interneten előre egyeztetett időpontokban.

Alaptúra felnőttek részére 5000
forint, extrém túra 8000 forint.

Információ: (30) 306-6050 vagy www.csodabogyos.hu,
e-mail: tura@csodabogyos.hu.

Kőlik, Szentgál

Nyitva: május 1.-október 31. között előzetes bejelentkezés alapján
10 éves kortól.

Alaptúra felnőttek részére 3000
forint, extrém túra 4500 forint.

Információ: (70) 382-8595 vagy www.szentgali-kolik.hu,
e-mail: tura@szentgali-kolik.hu.

A szentgáli Kőlikban
A szentgáli Kőlikban
Top cikkek