Harangszó a Balaton közepén?

Alighanem az ország legkevésbé látogatott "emlékműve" lesz az idén a keszthelyi Vértesaljai András tegnap elhelyezett alkotása. A Balaton középpontját hirdető acélkereszt ugyanis a tó fenekén kapott helyet. A férfi azt ígéri: jövőre kibővíti alkotását, és az látható, sőt "hallgatható" lesz.

Egy keszthelyi vállalkozó, Vértesaljai András eltökélte, hogy turisztikai nevezetességgé teszi a Balaton közepét. Első lépésként azt tűzte ki célul, hogy megjelöli a tó középpontját. A földmérő végzettségű férfi szakértők segítségével kiszámította a középpontot - ami szerinte Balatonudvari, Fövenyes és Szárszó közé esik -, majd készített egy egy méter széles és magas acélkeresztet, amit egy térképészeti szakkifejezés alapján őrkeresztnek nevezett el. Tegnap érkezett el a jelölés ideje: a férfi kihajózott a Balaton közepére, és ott vízbe hajította a keresztet, ami azonnal a tó fenekére süllyedt.

Noha már a tó közepének láthatatlan jelzése is meghökkentő, a folytatás még különösebbnek ígérkezik. Vértesaljai András azt tervezi ugyanis, hogy ha engedélyezik a hatóságok, akkor a mélyben lévő kereszt fölött, a víz felszínén messziről látható, gúla alakú stéget állít, és az azon elhelyezett hangszórók mindennap más-más balatoni település templomának harangszavát zengik majd. Ha minden jól megy, először 2009. március 27-én lesz hallható harangszó a tó közepén.

Nem véletlen, hogy harangszóval és éppen március 27-től "népszerűsítené" a tó közepét Vértesaljai András. Ő volt ugyanis az, akinek kezdeményezése és kitartó szervező- munkája nyomán 2002. március 27-én II. János Pál pápa felszentelte a Keszthely, Hévíz, Cserszegtomaj és Gyenesdiás által készített, majd Rómába szállított, Kézfogás nevű harangot. Ez a harang azóta visszakerült Keszthelyre, és a Festetics-kastély parkjában látható.

- Biztos vagyok abban, hogy a térség egyik legérdekesebb turisztikai látványosságává tehetem a Balaton közepét. Különleges élmény lesz a partoktól kilométerekre, egy vitorlás vagy egy sétahajó fedélzetén hallgatni a déli harangszót - mondta Vértesaljai András, aki elárulta, van még a Balaton közepéhez kapcsolódó terve: - Több településsel, vitorlásklubbal tárgyaltam már arról, hogy fehér szalag néven vitorlásversenyeket rendeznénk a parti községek, városok és a tó középe között. Így egyszerre népszerűsíthetnénk a tavat, a balatoni településeket és a vitorlázást.

A szokatlan ötletek kapcsán megkerestük Rosta Sándort, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnökét, aki azt mondta: ismeri a terveket, és azokat támogatásra érdemesnek tartja. Feltéve, hogy az ötletgazda megszerzi az összes szükséges engedélyt a "működtetéshez".

Vértesaljai András  megjelöli a Balaton közepét
Vértesaljai András megjelöli a Balaton közepét
Top cikkek