Egy étkezésnyi hús a vámosok tűréshatára

Két miniszter is szívén viseli a turisták szendvicseinek ügyét Horvátországban. Június elsejétől elvileg tilos hús- és tejtermékeket megfelelő hatósági igazolások nélkül átvinni a horvát határon. A nyaralókkal azonban elnézőbbek lesznek a vámosok.  

Se kolbásszal, se szalámival, de húskonzervvel, sőt tejjel, vajjal és sajttal sem lehet megtölteni a csomagtartókat Horvátországba menet. Eddig fejenként egy kilogramm húst tarthattunk a poggyászunkban, most elvileg az útiszendvicsünk mellé is pecsétes állategészségügyi igazolás szükséges.

Az uniós szabályok horvát jogrendbe illesztése újabb bosszúságot okozhat az Adria partjára készülőkre. A szülők nélkül utazó fiatalkorúaknak szükséges közjegyzői igazolás miatt amúgy is háborgó csehek hétfőn elözönlötték a prágai horvát nagykövetséget, hogy felvilágosítást kérjenek a hús- és tejtilalomról.  

Božidar Pankretić horvát agrárminiszternek személyesen kellett magyarázó levelet küldenie a külképviseletre. Azóta állítólag már más országok is bejelentkeztek hozzá, hasonló kérdésekkel.

Kollégája, a turizmusért felelős Damir Bajs szintén aggódik, nem tartja ugyanis barátságos lépésnek a turistapoggyászok kiforgatását a határon. Ezért az elmúlt pénteken hivatalosan kérte Pankretićtől, hogy halassza el őszre a szabályozás bevezetését. A megszólított agrárminiszter kedden úgy nyilatkozott az újságíróknak: nem kapott semmiféle „kérvényt” Bajstól, a rendelet bevezetésének időpontja pedig már áprilisban köztudott volt. 

(Aki gyakrabban jár Horvátországba, az tudja, hogy a határon eddig is szigorúan vették az élelmiszerek bevitelét. A nyaralásra szánt egy karton tejre is büntető vámot szabtak ki, mondván: ugyanaz a termék megvásárolható a horvát boltokban is.)

Míg a miniszterek szócsatáznak, a horvát vámosok meglehetősen tanácstalanul kezdték betartatni az új rendelkezést, ami egyelőre a szomszédos országokba bevásárolni járó horvátokat érinti érzékenyebben. Volt, aki 100 kilogramm nyershússal próbált átjutni a határon néhány héttel korábban, mint mondta: fel akart készülni a rosszabb időkre.

A horvát agrártárca vezetője határozottan kijelentette: nincs olyan ok, ami a rendelet visszavonását vagy halasztását indokolná. Abban viszont egyetért a turisztikai miniszterrel, hogy a tenger partjára tartó nyaralók útiélelmét nem fenyegetheti veszély.

A vámosok tűréshatára tehát egy étkezésnyi „idegen” hús, és tejtermék lesz.

A horvát boltokban is be lehet vásárolni
A horvát boltokban is be lehet vásárolni
Top cikkek