Horvátország 10 millió korsó sörrel készül a labdarúgó Eb-re

Bár a horvát válogatott dobogós helyre törekszik az egy hét múlva kezdődő foci Európa-bajnokságon, Horvátországban fenntartásokkal örülnek a júniusi meccseknek, amelyek legalább 100 ezer turistát elcsábíthatnak a tenger partjáról.

A horvát kalkuláció szerint, ha csak egy százalékkal kevesebb nyaraló érkezik júniusban az Adriára, akkor 100 ezerrel kevesebben pihennek majd a tenger partján. Ha pedig ez a 100 ezer turista fejenként és naponta 60 eurót költött volna el legalább öt napon át Horvátországban, akkor pesszimista nézőpontból máris 30 millió eurós kieséssel lehet számolni.

Ez a horvát turizmus idénre tervezett több mint 7 milliárd kunás (nagyjából egymilliárd eurós) bevételéhez képest persze nem olyan nagy tragédia, ám a turisztikai szakemberek attól tartanak, hogy ennél rosszabb lesz a helyzet. Úgy becsülik például, hogy a német, osztrák, olasz szurkolóknak, illetve a meccsekre elutazó 25 ezer horvátnak nem marad majd pénze tengerparti nyaralásra.   

A foci-Eb horvátországi nyertesei gazdasági szempontból egyértelműen a kávézók, éttermek és sörgyártók lehetnek, legalább 40 millió kunás extra bevétellel. Előbbiek nagyképernyős tévékkel, és kivetítőkkel, utóbbiak 50 ezer hektoliter, azaz 10 millió korsó sörrel készülnek a mérkőzésekre.

Még az autóval közlekedők is koccinthatnak a kedvenc csapatuk győzelmére, Horvátországban június elsejétől ugyanis megint engedélyezett az 0,5 ezrelékes véralkoholszint a vezetőknek.

Top cikkek