A horvát határon a szülőknek is bizonyítaniuk kell

Prágában hetek óta Horvátország ellen agitálnak, a csehek nagyon felháborodtak ugyanis, hogy a szüleik nélkül utazó fiatalkorúaknak pecsétes papír kell a tengerparti nyaraláshoz. A szlovénok megoldották a helyzetet: innen letöltheti a szükséges formanyomtatványt!

Utazzon inkább Görögországba vagy a török riviérára, ahhoz nem kell hivatalokba járnia - ilyen és hasonló szöveggel próbálják prágai utazási irodák Horvátország helyett máshová csábítani a nyaralást tervezgető cseheket.

Mint arról mi is beszámoltunk: szülői felügyelet nélkül mostantól csak közjegyző előtt hitelesített nyilatkozattal léphetnek be Horvátország területére a 18 éven aluliak. Az engedély hiánya miatt visszafordított fiatalokat 48 órára kitilthatják az országból.

A csehek kiszámították, hogy a szükséges papírhoz náluk gyerekenként minimum 60-70 euróért lehet hozzájutni. A rendelet szerint ráadásul csak horvát vagy angol nyelvű nyilatkozatot fogadnak el, és a hivatalos fordítás költségei is elég magasak.

A csehek - akik közül évente több mint 800 ezren nyaralnak Horvátországban -   hagyományosan nagy családdal, és sok rokon gyerekkel utaznak a tenger partjára. Így most óriási a tanácstalanságuk, és felháborodásuk a gyerekkereskedelem megfékezésével indokolt, bürokratikus horvát rendelkezés miatt.

A szlovénok vannak a legnagyobb bajban, hiszen a horvát Adriára tartók (németek, osztrákok, olaszok, csehek, franciák, hollandok, stb.) közel 70 százaléka rajtuk keresztül lép be Horvátországba, így nekik kell majd valamit kezdeni azokkal, akik fennakadnak a horvát ellenőrzésen.

Nehézség, hogy a szülőknek személyesen, közjegyző előtt kell aláírniuk a beleegyező papírt, amiből eredeti példányt kérnek a horvát határőrök, így sem faxon, sem e-mailben nem pótolható a nyilatkozat.

A praktikus szlovénok utánajártak a horvát hatóságoknál - a rendelet szövegéből ez sem egyértelmű ugyanis -, hogy pontosan minek kell szerepelni a papíron. Segítségképpen készítettek egy szlovén nyelvű mintát is, amit lefordítottak horvát meg angol nyelvre. A szlovén külügyminisztérium honlapjáról, illetve innen letölthető a formanyomtatvány!

A horvátok annyi engedményt tettek azóta, hogy ha valaki egy olyan kisebb településen élne, ahol netán nincs közjegyző, akkor az önkormányzat vezetője is hitelesítheti a szülői engedélyt.
További tanácsok és tudnivalók magyar utazóknak:

1. Amennyiben a 18 éven aluli gyereket egyik szülője kíséri, nem szükséges pecsétes papír. Bizonyítani kell viszont a „rokonságot”. Ezért nem árt a gyerek születési anyakönyvi kivonatát is betenni az útlevél mellé. (Az anya neve csak a személyi igazolványban szerepel, az útlevélben nem. Ha pedig az apával együtt utazik a fiatalkorú, anyakönyvi kivonattal igazolhatja legegyszerűbben a kilétét.)

2. A nyilatkozatra a Horvátországon átutazóknak is szükségük van.3. Ha a gyereket mondjuk valaki a rokonságból viszi le a tenger partjára, ám onnan már egy másik felnőttel utazik majd haza, a szülői nyilatkozatban mindkét kísérő nevének szerepelnie kell.    

Pecsétes papírral vigyáznak rájuk - Biográd
Pecsétes papírral vigyáznak rájuk - Biográd
Top cikkek