A horvátok hat éve próbálkoznak az aranydurbincsok (orada) mesterséges szaporításával. Mostanra valóban megnőtt az ízletes húsú halak száma a Peljesač-félszigetnél. Mivel kagylóval táplálkoznak, megtizedelték Horvátország legértékesebb osztrigaállományát.
Ötszörös áron kínálják a kagylókat az éttermek
Áll a bál Mali Stonban, a Peljesač-félszigetet a szárazfölddel összekötő városkában, ami Horvátország legnagyobb, és legértékesebb kagylótenyésztő vidékének számít. A pločei halászati szakemberek kísérletére ráment ugyanis a közeli kagylóállományok jelentős része.
Való igaz, hogy hat éve nem volt annyi aranydurbincs a neretvanski és malostonski csatornában, mint az idén májusban. Viszont a fiatal orádák pusztítják a védett mali stoni osztrigákat, pedig azok az uniós csatlakozás után a horvát gasztronómiai brandek listájára is felkerülnének majd.
A kagylótenyésztőknek amúgy is van elég bajuk, a szigorú európai szabályok miatt nem tudnak exportálni, mivel nem megoldott a kagylók minőségvizsgálata, tárolása, szállítása.
Bürokratikus okok miatt nincsenek meg a helyi engedélyek egy olyan központ felépítésére, ahol az osztrigákat az uniós előírásoknak megfelelve adhatnák le.
Az elmúlt napokban 50 tonna kagyló maradt például a nyakukon - jobb híján a horvát éttermekbe szállítnak, ahol a darabonként alig 2 kunát kapnak. Viszont a vendégek asztalára már minimum tíz kunáért, azaz ötszörös áron kerül egy kagyló.