Óvnak az adriai napozástól a meteorológusok

Igazi nyári kánikulát hoznak a következő napok. A zadari meteorológia állomás szakemberei viszont nem ajánlják a napozást: szokatlanul erős szerintük ugyanis a káros UVB sugárzás az Adria mentén.

A Nap ultraibolya sugarainak három alaptípusát különböztetjük meg: UVA, UVB és UVC. Az UVA és UVB okozhat negatív elváltozásokat a bőrön, például allergiát, de a bőr gyorsabb öregedéséért, valamint rugalmasságának elveszítéséért is felelősek. Míg az UVA sugarak egyforma intenzitásúak és egyformán veszélyesek évszaktól valamint napszaktól függetlenül, az UVB sugarak erőssége folyton változik.

A meteorológusok megfigyelése szerint délelőtt 11 óra és délután 5 között, továbbá júliusban, augusztusban a legerősebb az UVB sugárzás, ilyenkor tehát a legveszélyesebb, akár rákkeltő hatású is lehet.

A zadari meteorológiai állomáson az évszakhoz mérten szokatlanul magas UVB értékeket (tízes skálán nyolc fölöttit, vagyis „nagyon veszélyes” értéket) mértek a napokban, így a horvát újságokban most arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a kora reggeli órák és a késő délután kivételével lehetőleg senki ne napozzon, de még a városi közlekedéshez is érdemes fényvédő krémet használni.

Itt nézegetheti az ultraibolya sugárzás intenzitását jelző térképeket! 

Napfürdő
Napfürdő
Top cikkek