Nyolc rendőrt küld Magyarország a horvát tengerpartra

Csak úgy, mint az előző két évben, fegyver nélkül, elsősorban útbaigazítással, tanácsadással segítik majd július elsejétől magyar rendőrök a hazai turistákat. Jó hír az Adriára készülőknek: vége a hideg tavasznak, jön a kánikula!

Öt ország írta alá pénteken Opatijában a nyári rendőri együttműködésről szóló megállapodást.  Összesen 44 külföldi rendőr teljesít majd szolgálatot a legforgalmasabb hetekben a horvát Adria partján.

A magyarokat - immár hagyományosan - Zadarba és a környékére osztották be, 12 osztrák rendőr Isztrián, 8 szlovák Senjben, 14 cseh Splitben és környékén, két francia pedig Dubrovnikban segíti horvát kollégái munkáját. (A területek kijelölésénél azt vették figyelembe, hogy az adott országból melyik tengerparti részre érkezik a legtöbb nyaraló.)

Ez már a harmadik turistaszezon lesz Horvátországban, amikor külföldi rendőrök is szolgálnak az Adria mellett, a kezdeményezést példaértékűnek tartják Európában.

A mostani megbeszélésre is több országból - köztük szlovén, olasz, spanyol, boszniai és montenegrói rendőrök - érkeztek érdeklődő szakértők, sőt még az Interpol is képviseltette magát. 

A magyar aláíró, Török Zoltán alezredes, az ORFK Közbiztonsági Főigazgatóságának osztályvezetője azt emelte ki beszédében: a magyar turisták nagyobb biztonságban érzik magukat, ha hazai rendőröket látnak, akik tavaly sok esetben szabálysértéseket előztek meg azzal, hogy adott kérdésekben pontos felvilágosítást adtak. 

Természetesen az is számíthat a segítségükre, aki netán bajba kerülne - koccanás, iratok elvesztése, gépkocsi feltörés, stb. miatt. (Az osztrákok horvátul is beszélő rendőröket küldenek az Adriára, a nyolc magyar pedig angolul kommunikál majd horvát kollégáival.) Itt a nyár!

A szokatlanul hideg, és változékony, több hetes esőt hozó tavasz után végre jön a jó idő. A horvát meteorológusok 30-32 Celsius-fokot mondanak a jövő hétre. A 17 fokos tengerbe egyelőre még csak bátrabbak merészkednek bele, ám a hamarosan beköszöntő nyár eleji kánikula az Adria vizét is felmelegíti majd.

Top cikkek