Miért jó szlovénnak lenni?

Tagja az uniónak, a NATO-nak, tavaly óta az eurózónának is. A kétmilliós Szlovéniát sokan féltették az önállóságtól, mára több szempontból is Európa élmezőnyébe küzdötte fel magát. Az angol Victor Irving érvei a szlovénok mellett: például, hogy „egy kotlós ad otthont nekik”.

Bronzérmes lett Szlovénia a legújabb, csütörtökön publikált brüsszeli listán, ami a társadalmi különbségek nagysága alapján állítja sorrendbe a 27 tagállamot. A szociális biztonság tekintetében csak a svédek és dánok előzik meg a szlovénokat, akik 200 ezer forintnak megfelelő átlagbérrel számolnak.

Százhúszezer forintnál alacsonyabb fizetése pedig csak a lakosság 16 százalékának van. (Az átlagfizetések 60 százalékánál kevesebb jövedelmet az uniós polgárok negyede kap kézhez.)

Létminimum alatt nagyjából 240 ezer szlovén él, 60 százalékuk dolgozik, 25 százalékuk idős, nyugdíjas, 15 százalékuk pedig gyerek. A kétmilliós szlovén lakosság 10 százaléka nem tud megfelelően étkezni, vagyis nem kerül minden nap hús vagy hal az asztalukra. Ugyanez az arány Szlovákiában 40 százalékos. 

(Kevésbé büszkék viszont a szlovénok arra, hogy a 6-7 százalék között ingadozó inflációjuk kiugró Európában.)
„Sárkányok őrzik a váradat”

Szubjektív listát állított fel a Ljubljanában élő angol Victor Irving arról, miért is jó szlovénnak lenni. Az angol nyelven megjelenő The Slovenia Times hetilapban publikált érveket még a horvát sajtó is átvette - igaz, némi kárörömmel. 

Íme Irving listája, némi magyarázattal:

1. „Már egy 25 ezres falut is városnak hívhatsz.”

 (A 20 273 négyzetkilométer területű Szlovéniáról kevesen tudják, hogy mindössze annyian lakják, mint ahányan a magyar fővárosban élnek.)

2. „Egy tyúkban lakhatsz.”

(Ha valaki ránéz Szlovénia térképére, akkor láthatja, hogy az ország határvonalai egy kotlóst formáznak.)

3. „Sárkányok őrzik a váradat.”

(Ljubljana jelképe a Sárkányhíd, és minden tele van sárkányokkal a szlovén fővárosban, a vár fala, a folyó menti kovácsoltvas lámpák töve, de még a városháza tornyán is sárkány jelzi a szél irányát kakas helyett.)

4. „Borsot törhetsz a horvátok orra alá.”

(A két országnak határvitái vannak, ami már odáig is elfajult, hogy Szlovénia a horvátok uniós csatlakozási tárgyalásainak blokkolásával fenyegetőzött. Néhány hete pedig szlovén nacionalisták megpróbáltak „betörni” Horvátországba.)

Végül:

5. „Azt hiheted magadról, hogy egy különleges országban élsz, közben Szlovéniát sokan összekeverik Szlovákiával.”
(A spanyolok a héten épp a magas szlovén inflációra hivatkozva kérték az unió vezetését arra, hogy fontolja meg Szlovákia beléptetését az eurózónába. Szerintük figyelmeztető példa, hogy a sokkal biztosabb alapokról startolt szlovén gazdaságot is nehéz helyzetbe hozta az euró bevezetése.)

Piran
Piran
Top cikkek