Hét baleset, meg egy lottó főnyeremény

Egy 79 éves dubrovniki zenetanár vezeti az Oddee internetes portál listáját, amin a világ hét legkülönösebb sorsú lottónyertesét gyűjtötték egybe. Frane Selak kimászott egy kisiklott vonatból, kirepült az autójából, leesett egy repülőgépből, majd nyert egymillió dollárt. 

Furcsán viselkedő férj, akiről a felesége internetes szörfözéssel derítette ki, hogy nyert a lottón. Egy feledékeny házaspár kétszer játszotta meg ugyanazokat a számokat, így duplán kasszíroztak. A nyertes, akit a sokmilliót érő szelvénnyel a zsebében gázolt halálra egy kamion.

A szerencsétlenné vált szerencsés, aki a főnyeremény miatt elveszette a családját, és ma szociális segélyből él. Valamint, aki megálmodta a számokat majd kétszer is sikerrel játszotta meg azokat a lottón. Végül a figyelmetlen, aki fejbelőtte magát, mert azt hitte, hogy pont azon a héten húzták ki a számait, amikor nem játszott.

Ők a világ legkülönösebb lottónyertesei, itt olvashat róluk bővebben.

A listát a horvát Frane Selak vezeti, aki vitathatatlanul az egyik legpechesebb, ám egyben legszerencsésebb ember is a Földön. Felsorolni is nehéz, hogy a zeneprofesszor mi mindent élt túl az elmúlt 79 évben: 1962-ben például Szarajevóból utazott Dubrovnikba vonattal, ami Grabovicánál kisiklott és belefutott a befagyott Neretva folyóba. Tizenheten meghaltak, Selak azonban sikeresen kimenekült, és  karcolásokkal meg kéztöréssel megúszta a balesetet.

A következő évben Zágrábból Rijekába utazott repülővel. (Életében először és utoljára repült.) Miközben a stewardess-szel beszélgetett, nagy reccsenést hallott, majd három nappal később egy zágrábi kórházban tért magához. Mint kiderült, Gorski kotarnál kinyílt a gép egyik ajtaja, és többen kizuhantak rajta, köztük Frane Selak is, akit egy szénabolyga mentett meg a haláltól.

1966-ban pont azzal az autóbusszal utazott Splitbe, amelyik leszaladt az útról és a Bosna folyóba esett. (Négyen meghaltak, ő karcolásokkal úszta meg.)

1970-ben műszaki hibás lett az autója, hirtelen felgyulladt, de szerencsésen kimenekült.

1973-ban újabb autótűzből szabadult, akkor a haja kapott lángra.

1995-ben elütötte egy autóbusz, de csak kisebb sérüléseket szenvedett.

1996-ban egy kamion szaladt a Skodájába Karlobagnál. Frane Selak biztonsági öve nem volt bekötve, így kirepült az ablakon. A zenetanárnak bordája tört, és a csípője is megsérült amikor  az út közepére esett. Onnan nézte egyébként végig, ahogy az autóját a viharos szél lesodorta a szerpentinről egy 150 méter mély szakadékba, majd felrobbant.

2003-ban baleset helyett aztán megütötte a főnyereményt a horvát lottón, ami akkor egymillió dollárnak megfelelő összeg volt.

Frane Selak ma Zágrábhoz közel, Petrinjában él. A helybeliek körében nagy tiszteletnek örved a nyugdíjas zenetanár. Különös életének persze híre ment, horvát újságírók pedig utánajártak a baleseteinek. Végül azt derítették ki, hogy minden pontosan úgy történt, ahogy meséli.

Sőt, a kalandjai már a születése pillanatában elkezdődtek, egy halászbárkában jött ugyanis a világra, a viharos tengeren. A hetedik hónapban lévő édesanyjával apja már nem tudott kievezni a szárazföldre, így ott a csónakban vezette le a szülést.   

Frane Selak hosszú éveken át tervezgette, hogy meglátogatja Ausztráliába szakadt rokonságát. A lottónyereményéből bőven futotta volna az utazásra, de végül nem vette át a repülőjegyét, és otthon maradt.Azt mondja, nem mert repülőre ülni, soha többet nem akarja kísérteni a szerencséjét.

Van, aki nem kísérti a szerencséjét
Van, aki nem kísérti a szerencséjét
Top cikkek