Fiktív frigyek: a horvát házasság egy uniós igen felébe kerül

Nem csupán az amerikai zöldkártya, a horvát útlevél és állampolgárság is kapós. Elsősorban szerbek, bosnyákok keresnek férjet, feleséget maguknak Horvátországban. A házasságkötés ára háromezer euró, a szerződésbe pedig beleírják azt is: a testi érintkezés nem kötelező.

Bár törvényileg tiltott, mégis virágzik a fiktív házasságkötés üzlete Horvátországban. Elsősorban a volt jugoszláv tagállamokból állnak sorban azoknál az ügynökségeknél, amelyek „párok összehozását országhatárokon át is” ígérik.

Egy ilyen házasságlevél háromezer euróba, azaz 750 ezer forintba kerül. Az összeg felét előre, a másik részét a boldogító igen kimondása után kell kifizetni. A leendő ifjú pár szerződik, ebben sokan azt is kikötik, hogy a testi érintkezés nem követelménye a kapcsolatnak.

A horvát házasságok fél áron kaphatók egy uniós frigyhez képest, mert utóbbival sokkal több előny és lehetőség jár együtt.

A szerbek többsége például osztrák vagy szlovén papírokról álmodozik, mégis inkább horvát útlevélre hajt. Nem beszélnek ugyanis jól nyelveket, az uniós előírások pedig szigorúak: egy házasság érvényteleníthető Európában, ha bebizonyosodik, hogy a felek nem értenek szót egymással, illetve, nem ismerték személyesen egymást a házasságkötés előtt.

A szerbeknek, bosnyákoknak már a horvát útlevél is szabadabb mozgást jelent, nem beszélve arról, hogy a fiktív házassággal munkavállalásra is esélyt kapnak Horvátországban.     

Az állampolgárságig azonban hosszú az út. Már az ezt megelőző, állandó tartózkodási engedély megszerzéséhez is bizonyítani kell, hogy a házaspár öt évig azonos lakcímen, és együtt élt.

A szlovénok nem házasodnak

A szlovén nők 49 százaléka házasságon kívül szüli meg az első gyermekét, és később se vágyik a kapcsolat törvényesítésére. A férfiak ugyanakkor a gyerek érkezésével elkezdik fontolgatni az esküvőt.A szlovén párok ezzel együtt egyre kisebb számban állnak anyakönyvvezető elé, mert úgy érzik, hogy a házasság, mint gazdasági közösség, elavult forma, és kiszolgáltatottá teszi a feleket. Érzelmekről ráadásul nem lehet szerződni.

Fontos a közös múlt
Fontos a közös múlt
Top cikkek