Százezer forint lett a horvát minimálbér

Lakást akartak foglalni, halottat találtak Zágráb egyik bérházának lakói. Több ezer munkás dolgozik védelem nélkül azbeszttel. Megkezdődött a homárfogás szezonja. Egy vállalkozó 8,7 millió kunát követel Eduardo da Silvától - összeszedtük, hogy miről beszélt Horvátország a múlt héten.

Kilónként 15 kunába, azaz több mint 500 forintba kerülő kenyérrel és literenként kilenc kuna (324 forint) fölé kúszó benzinárral riogattak a szakszervezetek az elmúlt héten Horvátországban. A kormány azt ígérte, hogy valami módon megpróbálja megakadályozni a további áremelkedéseket.

Éles vita bontakozott ki a „túl erős” kunáról is. Egyre több pénzügyi szakember vélekedik úgy, hogy jelentősen visszafogja a gazdasági fejlődést a mesterségesen magas árfolyamon tartott horvát nemzeti valuta. Törvényileg felemelték viszont a minimálbért 2774 kunára, azaz majdnem százezer forintra.

Halott a szomszédban

Egy mumifikálódott holttestet találtak Zágráb egyik bérházának lakói, akik hosszas engedélyeztetés után felfeszítették az évtizedek óta üresen álló szomszédos lakás ajtaját.  Így derült ki, hogy a régóta keresett szomszédjuk valójában sehova sem távozott el, a saját ágyában feküdt, legaláb 40 éve halottan.

Hedvig Golik 1924-ben született Rijekában, ápolónő volt. A pletykák szerint a szeretője tervezte a háztömböt, és jutalmul kapta munkájáért azt a kis lakást, ahova végül Hedvig költözött be. Az asszony nem volt túl barátkozó típus, így a lakók tudomásul vették, hogy egyszer csak eltűnt. (Mivel a lakás a felső szinten van, ablakai pedig nyitva voltak, az esetleges kellemetlen szagok sem zavartak senkit.) Halálának oka egyelőre nem tisztázott, a rendőrség első vizsgálata kizárta, hogy bűncselekmény áldozata lett volna.

Mostani szomszédai 1998 óta akarják megszerezni maguknak a 18 négyzetméteres lakását, így minden felmerülő költséget is évek óta magukra vállaltak. Nem tudni pontosan, Hedvig Golik mikor hunyt el, a konyhaasztalán minden esetre még jugoszláv dinárok hevertek, szemtanúk pedig 1967-ben látták utoljára.

Azbesztózis

Az uniós csatlakozás környezetvédelmi fejezete hozta nyilvánosságra, hogy Horvátországban több ezer munkás dolgozik ma is minden védelem nélkül, közvetlenül azbeszttel. Hosszú évtizedek után most először beszélnek arról, hogy a nagyobb hajógyárakban - például Rijeka, Ploče - sok ezren betegednek és halnak meg azbesztózis miatt.

Kiderült az is, hogy a Split melletti cementgyárból háromszor annyi azbesztpor kerül a város levegőjébe, mint amennyit a nemzetközi szabványok egészségügyi határértékként jelölnek meg. Szombaton Splitben környezetvédők tüntettek, és mindenki a szaktárca intézkedésére vár.  

Homárszezon

Május 15-én megkezdődött a homárfogás időszaka az Adrián. A komižai halászok Jabuka, Palagruža, Brusnik és Biševo szigeténél szeptember 10-ig keresik majd az értékes húsú rákokat. Azt mesélik, hogy a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben még 20 tonnát fogtak belőlük egy szezonban, ám mostanában jó, ha, ötöt sikerül.

Pedig kilóját 300 kunáért (10 ezer forint) veszik át tőlük az éttermek. Viszont 750-900 kunáért (akár több mint 30 ezer forintért) kerülnek majd az asztalokra.

Visszakapott kincs

A jó hírek közé tartozott, hogy a sinjiek visszakapták azt az egymillió eurót érő, arany és ezüst érmékből álló kincset, amelyről valójában már mindenki elfeledkezett. Újságírók véletlenül fedezték fel, hogy a Sinjben minden évben megrendezett vitézi játékok jeleneteit ábrázoló érmék érintetlen papírdobozokban álltak a Szerb Nemzeti Bankban, ahova még 1985-ben, a pénzverdéből kerültek. Szerbia azonnal elismerte, hogy a hős horvát katonák sikereit éltető érmékre Horvátország tarthat igényt. 

Eduardo da Silva

Bár a szövetségi kapitány keretet hirdetett a közelgő Európa Bajnokságra, nem ez volt a vezető hír a sportrovatokban. Egy horvát vállalkozó 8,7 millió kunát követel Eduardo da Silvától - szerepelt a címlapokon. Miljenko Radivojević annak az összegnek a tizedére tartana igényt, amit az Arsenal fizetett a zágrábi Dinamóból átigazolt horvát labdarúgóért. Eduardo állítólag még 2003-ban aláírt egy megállapodást a  vállalkozóval, hogy minden külföldi transzfer után fizet neki.

Mint arról már beszámoltunk, több mint húsz horvát válogatott labdarúgónak van különös, és felmondhatatlan megállapodása olyan „menedzserrel", aki nemzetközi licenc nélkül dolgozik. Eduardo da Silva ügyvédje bejelentette, hogy ügyfele vitatja a szerződés valódiságát, és bírósághoz fordul.

Umag
Umag
Top cikkek