Csak a "zsebgájdok" beszélnek magyarul Horvátországban

A magyar turistákkal van a legtöbb bajuk a horvát idegenvezetőknek. A csehekkel, franciákkal és japánokkal ellentétben mi ugyanis nem nagyon értünk idegen nyelveket. Áthidaló megoldásként bebiflázzák a kedvünkért magyarul is a nevezetességeket.

Horvátországban kizárólag horvát vizsgával, és horvát papírokkal szabad turistacsoportokat kalauzolni. Telepített idegenvezetőkről csak álmodnak a magyar utazási irodák - legtöbbjük nem kap ugyanis munkavállalási engedélyt.

Illegálisan pedig nem nagyon mernek dolgozni. Szezonban szigorú ellenőrök járják a nevezetességek környékét, és folyamatosan vizsgálják a turistáknak magyarázók engedélyeit.

Pedig az oroszul és magyarul beszélő szakemberek igencsak hiányoznak Horvátországban. A cseheket, szlovákokat és japánokat angolul vezetik, a németek általában saját nyelvükön kapnak ismertetést, olaszul Dalmáciában sokan beszélnek, franciául meg igyekeznek megtanulni.

A magyarok kedvéért helyenként magnóról bemagolják magyarul is a szöveget, majd valahogy felmondják. Megoldás még, hogy horvát állampolgárságú, de magyar nemzetiségű idegenvezetőket keresnek, belőlük azonban elég kevés van.

Így a jövő lehetősége - a horvát idegenforgalmi szakemberek szerint - az audio guide túráké. A „zsebgájdokkal”, azaz fejhallgatós, kölcsönözhető kismagnókkal múzeumok, de akár városrészek is végigsétálhatók. 

Horvátországban tanfolyammal és vizsgával együtt legalább 5000 kunába, azaz 180 ezer forintba kerül egy idegenvezetői papír megszerzése. Egy csoportért (maximum 50 emberig) bruttó 660 kunát kapnak, amiből minden levonás után, jó, ha 330-at (kevesebb, mint 12 ezer forintot) visznek haza. A kismagnós idegenvezetés sokkal kifizetődőbb ennél, Dubrovnikban például 50 kunáért - 1800 forint - bérelhető készülék, amely a városfalon kalauzolja végig a turistákat.

Top cikkek