Nick Cave a sertéssültről ismeri fel Zágrábot

Madonna cserbenhagyta Budvát meg Zágrábot, Manu Chao viszont biztosan jön Szerbiába és Horvátországba. Két balkáni fesztivál is bekerült Európa húsz legjobb nyári zenei rendezvénye közé. Ajánló azoknak, akik nem bírnak a Szigetig várni.

Manu Chao lesz az idei Exit Fesztivál sztárja. Szerbia legnagyobb szabadtéri kulturális eseményét Slobodan Milošević ellen tüntető fiatalok rendezték meg először 2000-ben. Akkor 100 napon át, elsősorban zenével tiltakoztak a diktátor politikája ellen. Egy évvel később már 300 ezren ünnepelték Milošević bukását az újvidéki óvárossal szemközti erődben.

Az összművészeti fesztivállá nőtt Exit mára a volt jugoszláv tagállamok fiataljainak találkozóhelye lett, de mind többen zarándokolnak el ide Nyugat-Európából is.

Július 10-13-ig a koncertek mellett 250 party várja majd a táncos lábúakat - az újvidéki fesztivál Dance Arénáját sokan a világ legjobbjának nevezik. Fellép többek között Sven Vath, Laurent Garnier, Paul Weller, itt lehet szemezgetni a programban.

A négynapos belépő nagyjából 17 ezer forintba kerül, kempingezni pedig plusz 20 euróért, azaz ötezer forintért lehet. (Jegyek interneten is rendelhetők, napi belépőt azonban csak júniustól árusítanak.)

A szervezők szerint Manu Chaot várják a legtöbben. La Radiolina című, ötödik szólóalbuma igen nagy siker, és a legtöbb példányban elkelt album Európában. Aki nem érne oda az újvidéki koncertre, az július 4-én Sopronban a Volt Fesztiválon, július 8-án pedig a Pulai Arénában válthat jegyet a Franciaországban született spanyol-baszk származású énekes fellépésére.

A The Times az Exit Fesztivált is beválasztotta egyébként Európa 20 legjobb, nyári zenei eseménye közé. Temészetesen a mi „Szigetünk” is szerepel a rangsorban, de helyet kapott immár a zágrábi Vip Inmusic Fesztivál is.

Június 3-án és 4-én tehát a horvát fővárosba, a Jarun tó partjára várják többek között Nick Cave rajongóit. A lassan ötvenes ausztrál rocker (& The Bad Seeds) nemrég megjelent Dig, Lazarus, Dig!!! albumát mutatja be, de énekel majd a Grinderman szólólemezéről is.

Nick Cave két évvel ezelőtt fellépett már Zágrábban, most egy interjúban elárulta azt is, hogy nem emlékszik sem a horvát városra, sem a koncertre, csak arra a húsra, amit egy kisvendéglőben letettek elé. Zágrábot élete legjobb sertéssültjéről jegyzik.

(Budapesten május 26-án, a Petőfi Csarnokban tart koncertet.)

Vip Inmusic Fesztiválon ingyen kempingezhet, aki kétnapos jegyet vált. Most 57 euróért lehet ezt megtenni, a helyszínen pedig 61 euró lesz a belépő. (Napijegy: 51 euró, a helyszínen pedig 57 euró.) Interneten is lehet rendelni, valamint kempinghelyet foglalni. Magyar nyelvű tájékoztatás, és a fellépők névsora itt.Úgy tűnik, hogy Madonnát viszont hiába várják Budvában és Zágrábban - a horvát fővárosban szeptember 23-ára hirdették meg a koncertjét. A popdíva nemrég közzétett hivatalos turnéprogramjában egyelőre egyik város sincs feltüntetve.

Indul a buliszezon - Split, riva
Indul a buliszezon - Split, riva
Top cikkek