Medvék helyett rendőrök várták a kalandtúrázókat

Off-road paradicsomként hirdetik Szlovéniát külföldi ügynökségek. Izgalmas kalandokat, és medvelest ígérnek a szlovén „őserdőkben”. Egy svájci csoportot 2500 euróra büntetett a napokban Postojnánál a helyi rendőrség, terepjáróval száguldozni ugyanis rendeletileg tilos.

Szigorúan ellenőrzik ezentúl a szlovén erdőkben járművel kirándulókat. Önkéntes természetvédők és rendőrök járják lóháton a védett területeket, és következetesen büntetik a szabályt sértőket. Törvény szerint tilos ugyanis erdei utakra gépkocsival vagy motorkerékpárral behajtani, sőt még parkolni is csak a kijelölt helyeken szabad.

Egy terepjárós svájci csoportra szabták ki az első bírságot. Postojnánál várták őket a szlovén rendőrök, akik egy olasz hirdetésből értesültek a kalandtúra útvonaláról. Büntetésül 630 ezer forintnyi összeget kasszíroztak tőlük azzal, hogy ezt csupán figyelmeztetésnek szánták.

A jövőben ennél sokkal magasabb összegek kiszabását tervezik - számolt be róla a Delo napilap -, Szlovénia megelégelte ugyanis, hogy erdei turizmusra szakosodott külföldi cégek szervezésében, különféle terepjárműveken száguldozó turisták tönkreteszik a növényzetet, és riogatják az állatokat.  

A ljubljanai napilap szerint a földtulajdonosok sok helyen kerítésekkel, vagy palánkokkal próbálják a „megvadult” autósok és motorosok elől megvédeni az erdőket, mezőket.

Szlovéniában egyre rigorózusabb szabályokkal óvják a természetet, a legutóbbi módosítások szerint, aki védett növényeket tép le, gombát kereskedelmi mennyiségben gyűjt össze, vagy például nyáron nem a kijelölt részeken hegyi kerékpározik a síközpontok területén, akár egymillió forintra is büntethető.  

Kerékpárral sem minden út járható Szlovéniában
Kerékpárral sem minden út járható Szlovéniában
Top cikkek