Zágrábi hotelvendég nem ülhet taxiba

A horvát fővárosban működő személyszállító cégek azért sértődtek meg, mert a szállodák többsége rent a car vállalkozásokkal állt össze. Így nem sofőrt bérelnek autóval, hanem gépkocsit vezetővel. Ez a különbség elvileg törvényt is sért.

A vonatkozó jogszabályok szerint Horvátországban csakis taxis engedéllyel lehet utasokat szállítani. Ehhez képest a zágrábi repülőtéren hosszú sorokban várakoznak olyan jelzés nélküli autók, amelyeket szállodák küldenek a vendégeik elé.

A taxisok felháborodottan tiltakoztak az illetékes minisztériumnál, ahol azt a választ kapták: elvileg igazuk van, gyakorlatilag azonban nehéz belekötni abba, amit a horvát főváros szállodái kitaláltak.

A Hotel Esplanade vezetése például azzal indokolt újságírók kérdésére, hogy a szállóvendégek sokat panaszkodtak a taxisok áraira, illetve az autópark sem igazán volt a kedvükre való.

Állítólag sokan kérnek luxuskocsikat, egyenruhás, nyelveket kiváló szinten beszélő sofőrrel. Így kénytelenek voltak egy kölcsönző céget beszervezni, ahonnan a vendég kívánságának megfelelő autót bérelnek, és a szolgáltatás részeként vezetőt is kapnak hozzá.

A rent a car vállalkozások azt mondják: ők egyetlen egy utast sem vesznek fel utcáról, kizárólag meghatározott hotelek vendégeit fuvarozzák, méghozzá egyedi megállapodások alapján.

A zágrábi taxisok azonban váltig állítják, hogy ezzel előlük veszik el a munkát, amiből a kölcsönző cégeknek amúgy elég kevés jutna. Horvátországba a külföldiek döntő többsége saját autóval érkezik ugyanis, aki viszont nem, általában taxiba ül.

A horvát főváros taxivállalatait mostantól úgy tiltakoznak, hogy nem vesznek fel rendelést szállodáktól, sőt kikötötték azt is, hogy még a hotelek alkalmazottjait sem szállítják. (Hírösszefoglaló)

Autóbérlés vezetővel - Split
Autóbérlés vezetővel - Split
Top cikkek