Csúcsmászás Stájerországban

Dachstein az idén is színes programmal, embert próbáló túrákkal várja azokat, akiknek nincs teljes kikapcsolódás kemény erőfeszítés nélkül.

Főnemeseknek építették ki az Alpok sziklái között az első biztosított, lépcsőkkel, kapaszkodókkal és létrákkal könnyített útvonalakat. A herceg így tudta megmászni a csúcsokat, és a hegytetőről szemlélte büszkén földjeit. Ausztriában már az 1840-es években létrehozták az első ilyen ösvényeket. Igazi kiépítésük csak az első világháború alatt kezdődött. Az Osztrák-Magyar Monarchia elkeseredett harcot folytatott Olaszországgal a magas hegyek között. A hadseregeknek járőrözéshez és utánpótláshoz járható ösvények kellettek. Ezeket nevezték a háború keménysége miatt a vas útjának.

Az egy hosszú hétvégét felölelő dachsteini fesztivál az idén július 3-án, csütörtökön kezdődik. Napközben vezetett túrákon lehet részt venni. A felszerelést ugyan a részvételi díj tartalmazza, de ajánlott saját sisakról és a tenyérfelületen megerősített kesztyűről gondoskodni. Tíz kiépített útvonal között lehet választani, a könynyebbekre gyerekes családok is vállalkozhatnak, míg a legnehezebb túrákat csak kiváló erőnlétű felnőtteknek ajánlják. A rendezők világszenzációként harangozzák be, hogy első ízben éjszakai mászásokat is szerveznek.

Esténként egy kiadós vacsorát követően biztosan sokan választják majd a meleg fürdőt és az ágyat. Akiket mégsem terít le azonnal az izomláz, azokat a völgyben előadások, film- és diavetítések várják, és a "Ferratista törzsasztal", ahol egy-két sör mellett mindenki beszámolhat aznapi élményeiről. Szombaton pedig igazi vidéki vigadalom koronázza meg a fesztivált. A szervezők élő zenét ígérnek.

A négynapos hosszú hétvégére 146 euró a beugró fejenként, ez tartalmazza a szállást és a reggelit, a rendezvényekre szóló belépőt, illetve az esőnapra tartogatott programokat. Aki nem elégszik meg egy motel kényelmével, az választhatja a három- és négycsillagos szállodát is 185, illetve 229 eurós áron. Csomagolás előtt mindenki gondoljon rá, hogy bár nyáron az Alpokban is meleg van, de az esték hűvösek és nedvesek. A vastag pulóver mellett fontos megfelelő utasbiztosításról is gondoskodni. Az osztrákok köszönése, a "Grüss Gott", azt is jelenti: köszöntsd Istent. Ne lepődjünk hát meg, ha amennyiben egy szembejövő hegymászóra emígy köszönünk, azt a feleletet kapjuk: olyan magasra ma nem mászok.

INFO

Via Ferrata Dachstein, hegy- és sziklamászó-fesztivál

Időpont: július 3-6.

Helyszín: Ramsau am Dachstein

További információk, részletes program és útvonalleírások: http://www.via-ferrata-dachstein.at

Top cikkek