A Kreml virágművésze is fellép a hajdani császár palotájában

Blanka Vlašić világbajnok magasugró lesz az egyik látványossága a hétfőn nyíló, 33. spliti virágkiállításnak. Őt is, csak úgy, mint az olimpiai lángot, természetesen virágokból formázzák meg a Diocletianus palota pincéjében.

Az idei kulcsszó: az olimpia. Horvátország különleges kiállítással, 67 olimpikon 83 érmét ünnepli néhány napon át. Száztíz virágművész mutatja be ugyanis sporttal kapcsolatos alkotását május 10-ig Splitben. Horvát, szlovén, cseh és olasz mesterek versenyeznek majd, az előzetes programból pedig az is kiderül, hogy egyebek mellett kerékpár meg kajak is készül virágokból. (Tavaly esküvőre kellett tervezni, íme néhány az akkori virágkölteményekből.) 

Az egyik legnagyobb virágkötő sztár Oroszországból érkezik, aki főállásban a Kreml növényeiért, illetve díszítéséért felelős.

A Diocletianus palota pincéjében 25 kunás jeggyel, naponta 9-22 óráig lehet majd megtekinteni a virágünnepet.

A császár hazatér

Tizennégy évnyi szervezés és sok ország archeológusainak összefogásával Isztambulból hamarosan Splitbe kerül az a felbecsülhetetlen értékű kőfej, amely Diocletianus császárt ábrázolja. Szakértők hosszas kutatás után egyértelműen hitelesítették, hogy a világon egyedülálló fejszobor Gaius Valerius Aurelius Diocletianusról készült.

A császár 305 május elsején Törökországból - sokáig onnan irányította a birodalmát - érkezett meg Splitbe.

Sovány volt, ősz hajú, és kék szemű - ennyit tudunk Diocletianus külleméről. (245 és 312 között élt.) Testőrként kezdte pályafutását, majd huszonegy évig volt római császár. Hatvan esztendős korában aztán visszavonult a mai Split területére, és egy hatalmas palotát építtetett magának, amivel megalapította a mai kikötővárost. A csúzos császárt a klíma, és a fájdalmát enyhítő kénes gyógyforrások vonzották egyébként ide. Nem túl sokáig élvezte az aprólékosan megtervezett rezidenciáját, 67 évesen -  a legendák szerint politikai okok miatt - ugyanis öngyilkos lett.

Top cikkek