Ellenőrzéssel nyitják a szezont a horvát és szlovén rendőrök

Az Adria mentén biztosan telt ház lesz a szezonnyitó hétvégén. Felhőtlen időt nem ígérhetünk, de legalább a forint erősödött a kunához képest. Benzinárak, és mától életbe lépő szlovén büntetési tételek - körkép tengerparti kiránduláshoz.

A horvátországi hotelszobák többségét már egy hónappal ezelőtt lefoglalták erre a hosszú hétvégére. A turisztikai hivatalok jelentése szerint Opatijában, Rovinjban, Umagon, Brijunin, Zadarban, Bolban (Brač szigetén), Makarskán, és Dubrovnikban biztosan kitehetik majd a megtelt táblát. A szlovén tengerparton sem nagyon lehetett már szállást találni az utóbbi napokban.

A szlovénok egyébként Horvátországba utaztak május elsejét ünnepelni, a horvátok pedig  például Portugáliába, de legalább 100 ezren indulnak el ma este és holnap reggel közülük a saját tengerpartjukra is.

A meteorológusok szerint felhős, szeles, esős, és napos időszakok váltakoznak majd. Az időjárás tehát inkább kirándulásra, mint napozásra lesz alkalmas.

A jó hír, hogy már nyári menetrend szerint, sűrűbben járnak a kompok Horvátországban. A rossz, hogy a Jadrolinija vállalat május 2-ától árat emel. A jegyek átlagosan 7-10 százalékkal lesznek drágábbak, Splitből Bračra például fejenként 25 kunáért lehet ezentúl átjutni.

Viszont megint „csak” 35 forintot fizetünk egy kunáért. (A kunát az euróhoz kötötték, a forint erősödése tehát itt is hat.)

Az Isztriai-félsziget nyugati részére készülők mostantól rendszeres hajójárattal eljuthatnak Szlovéniába, és Olaszországba is. A megállók: Trieszt, Izola, Pirán, Poreč, Rovinj. (A szlovéniai Piránból Poreč egy óra alatt és fejenként 11,5 euróért, Rovinj pedig kétórás hajózással, és 17 euróért érhető el.)

Aki a szárazföldi utazgatást választja, az óvatosan, és a szabályokat betartva vezessen. Mától Szlovéniában igen szigorúan ellenőrzik ugyanis az autósokat. A megengedett sebesség legkisebb mértékű túllépéséért 80 eurós büntetést szabnak ki, a száguldozóktól pedig akár 1000 eurót - 250 ezer forintot - is kasszírozhatnak.

(A piros lámpa figyelmen kívül hagyásáért 250 eurós, a vezetés közbeni szabálytalan telefonálásért, a biztonsági öv be nem kötéséért, illetve bukósisak nélküli motorozásért pedig egyaránt 120 eurós büntetés jár. Nem árt tudni azt sem, hogy aki hajlandó a helyszínen fizetni, kedvezményt kap a megállapított bírságból.)

Bár Szlovéniában a 0,5 ezrelékes véralkoholszintet nem büntetik, az új rendelkezések szerint bármilyen szabálysértésnél súlyosbító körülmény az alkohol fogyasztása. Akinél pedig 0,8 ezreléknél magasabb véralkoholszintet mérnek akár 950 eurós bírságot is kaphat.
 
Horvátországban talán még nagyobb a szigor: januártól 50 ezer kunára, azaz majdnem kétmillió forintra emelték fel a súlyos kihágásokért kiszabható büntetés összegét. A gyorshajtás legenyhébb mértékét is 300 kunával szankcionálják, a száguldozók pedig félmillió forintos büntetést kockáztatnak.

Bár a sabor törvényben engedélyezte, hogy júliustól egy sör vagy egy pohár bor elfogyasztása után is volán mögé lehet majd ülni, egyelőre még tilos vezetés előtt szeszesitalt inni Horvátországban. Akit ittas vezetésen kapnak rajta, több százezer forintos büntetés kifizetése után szerezheti vissza a jogosítványát.

Tankolni még mindig Szlovéniában lehet a legolcsóbban. A Petrol kutaknál az euroszuper 95 benzin jelenleg 1,083 euró literenként (276 forint), a dízel üzemanyag litere pedig 1,16 euró (295 forint). Magyarországon a benzin átlagos ára háromszáz forint/liter körül van, míg a gázolajé 314 forint.A horvát INA kutaknál mától 8,81 kunáért (308 forint) lehet kapni egy liter euroszuper 95-ös benzint, és 8,97 kuna/liter az eurodízel ára.

A Horvátországba készülők ne feledkezzenek meg arról sem, hogy a 18 éven aluli fiatalokat saját szüleik kísérete nélkül kizárólag horvát vagy angol nyelvű, közjegyző előtt készült szülői nyilatkozattal engedik csak át a határon. 

Top cikkek