Kornátok: Ötmilliárd forintért eladó a holt kincs

A tulajdonosok többsége idős, Murteron lakik, a hirdetésekben kínált földeken pedig jobbára csak birkák legelnek. Horvátországban szenzációnak nevezik a Kornátok kiárusítását, ám a szigetcsoporton ingatlant venni leginkább annak éri meg, aki be se tenné a lábát oda. 

Kevés olyan vadregényes és lélegzetelállítóan szép része van a horvát Adriának, mint a Dugi otok (azaz hosszú sziget) és Žirje közötti szigetcsoport. Pontosan nem is tudni, hány tagból áll, minden zátonyt hozzávéve talán 152. A horvátoknak van erre egyébként egy találó mondásuk: az év minden napjára jut egy szigetecske a Kornátokon, amelyet 1980 óta nemzeti parkként védenek.

A szinte teljesen kopár szigetek jelentős része hosszú ideje magántulajdonban van, méghozzá a szemköztes Murteron élő családok birtokában. Ezzel a generációkról generációkra öröklődő „holt kinccsel”, ahogy a Kornátokat a horvátok maguk között nevezik, eddig nem nagyon tudtak mit kezdeni.

Sokféle pletyka kering a vidékről, például, hogy titkos katonai bázisok vannak bizonyos szigeteken, mások a gyakori földrengésekre figyelmeztetnek.

Az erre vitorlázók épp az érintetlensége miatt szeretik a Kornátokat, ahol a 18. században volt utoljára állandó lakosság. Mostanában már csak a piškerai vitorláskikötő személyzete tart ki itt áprilistól szeptemberig. A tél igen cudar ugyanis errefelé, a viharos szeleket legfeljebb az olajfák és birkák tűrik.

Néhány napja aztán több horvát újságban is Kornátokon lévő parcellákat kezdtek el árulni ingatlanközvetítők. Több, mint 20 sziget eladó jelenleg, összesen 5 milliárd forintért. A már említett, a nemzeti park szívében található piškerai ACI Marinával szemköztes szigetecskén lévő két kőházat (100 és 120 négyzetméteresek) például 73 millió kunáért, azaz 2,7 milliárd forintért kínálják.

Van ennél, persze, jóval kedvezőbb ajánlat is: négyszobás ingatlan 7000 négyzetméteres telken saját kikötőhellyel és stranddal 630 ezer euróért, azaz 160 millió forintért.

A horvát sajtó szenzációként emlegeti, és a Kornátok kiárusításának nevezi a hirdetéseket. Ingatlanszakértők viszont úgy látják, a tulajdonosok összehangolt akciójáról van szó, amivel elsősorban a területre elővásárlási joggal rendelkező államot, illetve helyi önkormányzatot zsarolják.

A milliókért kínált földterületekkel és omladozó kőházakkal nem nagyon lehet ugyanis mit kezdeni, gazdát bármikor cserélhetnek, ám sem építési, sem pedig vállalkozói engedélyt nem adnak ki rájuk. A nemzeti park területén fekvő földeken - a legtöbbnek a közelében sincs víz vagy villany - egyetlen egy követ sem szabad arrébb tenni. Murteri öregek mesélik, hogy akad közöttük olyan, aki kilenc évvel ezelőtt kért engedélyt egy kis kunyhó felállítására a saját földjén, de még válaszra sem méltatta az önkormányzat.Mivel a Kornátok nemzeti kincsnek számítanak, a megoldás valóban az lenne, ha a horvát állam kivásárolná a tulajdonosokat. Egyelőre azonban nem siet vele, mondván: mindegy ki a föld gazdája papíron, úgysem csinálhat ott semmit. 

Top cikkek