Magyar vállalkozás építené az első horvát aquaparkokat

Pula mellett ókori római díszletek, Zadarhoz közel pedig Winnetou és a Vadnyugat várja majd a csúszdázni vágyókat. Az utóbbi tervet őrültségnek nevezte a horvát sajtó. Kauser Gábor kapunyitást ígér 2010-re.

Már két horvát polgármester is gratulált Kauser Gábornak a kitartásához. A 46 esztendős, vitorlázásban és szállodaigazgatásban edződött férfi ugyanis 2004 óta próbálja összegyűjteni a szükséges engedélyeket horvátországi vízividámpark építéshez. Egy magyar érdekeltségű hotel vezetése közben jutott eszébe egyébként az ötlet.

- Horvátországban városnézésen, és napozáson kívül nem nagyon tudnak mit csinálni a nyaralók. A családosokat Olaszország vagy Spanyolország azért is vonzza jobban, mert ott például fantasztikus aquaparkokba csábítják a gyerekeket.

Kauser Gábor először horvát céget alapított, majd szakmai partnert keresett. Európa legnagyobb waterparkokat építő cége - a spanyol Actionpark Multiforma Grupo - tervezte meg aztán a felkérésére a Pulától 10 kilométerrel északra lévő Vodjanban, illetve a Zadarhoz közeli Maslenicában kinézett területekre a létesítményeket.

A horvát sajtó az utóbbit egész egyszerűen őrültségnek nevezte, mondván, ez az egyik legszelesebb vidék a környéken, egy erősebb bóra (elsősorban téli, száraz, északkeleti szél) elvisz majd magával mindent. 

Kauser Gábor azt állítja, nem félnek a viharoktól, hiszen olyan parkot terveztek, amit - a vasszerkezeteket kivéve - ősszel szétszednek és összecsomagolnak.

- A széllel egyébként könnyebb szembeszállni, mint a horvát hivatalokkal - mondja. - Úgy számoltuk, hogy egy év alatt felépítünk mindent, ehhez képest 3,5 éve várunk a különböző engedélyekre. De most már talán sínen vagyunk. Horvátországban csak egyféle vállalkozói taktika lehetséges: ki kell tudni várni a megfelelő pillanatokat, helyzetet.

A vodnjani 7,7 hektárra 9 millió euróért ókori római díszleteket terveznek, a pulai, legépebben megmaradt római kori amfiteátrum kedvéért. A 3,5 hektáros maslenicai területen 5 millió euróért  western csúszdák lesznek. (Annak idején a közelben forgatták a kelet-német és jugoszláv közös gyártásban készített és Gojko Mitić főszereplésével forgatott indiános filmeket.)

Vodnjanon a tervek szerint egy 1,5 hektáros területen zárt és nyitott akvárium is működik majd, egyebek mellett fókashow-val és rájasimogatással.

- Két család vállalkozásáról van szó, és természetesen bankhitelt veszünk fel - válaszolja Kauser Gábor arra a kérdésre, hogy miből fogja finanszírozni a parkokat.

Hat-hét éves megtérüléssel számolnak, amit az aktuális olasz áraknál 10-15 százalékkal olcsóbb jegyárakból szeretnének kigazdálkodni.

Egyelőre azonban még csak az első „kapavágásra” várnak. Ha minden az elképzeléseik szerint alakul, 2010-ben Pula mellett mindenképpen megnyitják majd a kapukat.

Osztrák panaszok

Horvátország uniós csatlakozásának egyik feltétele a közigazgatási kuszaság és a korrupció felszámolása. A külföldi befektetők közül az osztrák vállalkozók - akik eddig több mint 5 milliárd eurót invesztáltak - panaszkodnak a leghangosabban amiatt, hogy a lassú engedélykiadás, és bonyolult, betarthatatlan szabályok ellehetetlenítik a működésüket.  
2007 egyébként a külföldi vállalkozók éve volt Horvátországban: 3,6 milliárd euró értékben indítottak el projekteket.

Látványterv Pula mellé
Látványterv Pula mellé
Top cikkek