Nyári munka az Adrián: a külföldiek szinte esélytelenek

A koktélkeverő Tom Cruise alteregói havi 450 ezer forintért mixelhetnek a horvát tengerparton. Az orosz nyelvtudás lesz az idén a legkeresettebb, de jut állás látványszakácsoknak, és magyarul beszélő szállodai animátoroknak is.

A legjobb ajánlatot erre a nyárra eddig egy mesterszakács kapta, aki havi 10 ezer euróért, azaz 2,5 millió forintért főz majd Hvaron. A szállodai konyhafőnökök általában a felét keresik ennek.

Őket a mixerek követik a 12 ezer kunás fizetésükkel, az elvárás cserébe azonban nem kevés, minimum olyan sármot és tehetséget kell felmutatniuk, mint amilyen Tom Cruise-nak volt a Koktél című filmben.

Nem beszélve a nyelvtudásról, ami kötelezően a horvátnál kezdődik. A külföldi állampolgárok azonban nem csupán emiatt esélytelenek szezonális elhelyezkedésre Horvátországban. A munkavállalásukat eddig is szigorú törvény szabályozta, ezen az idén még inkább „pontosítottak”.

Azaz 2008-ban összesen 240 külföldi állampolgárt vesznek fel a turizmus és vendéglátás területére dolgozni. Nekik is sokféle engedélyt kell beszerezniük ehhez mind otthon, mind pedig a munkavégzésük helyszínén.

Ez időben minimum féléves szervezést igényel, költségét tekintve pedig akár több havi munkabért is kitehet. (Nem árt tudni, hogy az ellenőrzések gyakoriak, a feketén próbálkozók tetemes büntetést, és több éves kiutasítást kockáztatnak.)  

Montenegróban sem sokkal egyszerűbb az adminisztráció, ám ott nem annyira elutasítóak a külföldi szezonális munkásokkal. Aki talál állást, és szállás, szinte biztosan hozzájut a szükséges papírokhoz, és az engedélyezés költsége is töredéke a horváténak.

Uniós állampolgárként a nyitott munkaerőpiacú Szlovéniában a legkönnyebb talán elhelyezkedni. Engedély nem kell hozzá, ám sajnos a legtöbb helyen kikötik a szlovén nyelvtudást, illetve csak azok az állások maradnak a külföldiekre, amikre helyi munkaerő biztosan nem jelentkezik.

Elvileg Olaszországban is a szlovén minta szerint lehet munkát találni. Sajnos a nagy munkanélküliség miatt óriási szerencse vagy komoly összeköttetés kell egy olasz nyári állás elcsípéséhez.

Horvátországban egyébként az elmúlt héten rendezték meg az első nyári állásbörzét. Legalább 3500 munkanélküli talált itt szezonális munkát, többségük pincérnek, eladónak, konyhai alkalmazottnak kelt el.

A szakképesítés ma már fontos kívánalom, a pincérektől elvárják például, hogy a horvát gasztronómiában épp úgy jártasak legyenek, mint a különböző borok ismeretében. A kávézókba különlegességek elkészítéséhez is értő személyzetet keresnek, az éttermek pedig látványszakácsokat, akik a turisták előtt sütnek, főznek, filéznek, tálalnak.A legnagyobb hiány a szállodai vendégeket idegen nyelven is szórakoztató animátorokból van. A német, angol, olasz, francia, és magyar nyelvtudás biztos előny a tengerparti állásoknál. És ahogy Montenegróban, most már Horvátországban is az oroszul beszélő személyzetet fizetik meg a legjobban.
 

Top cikkek