Bíróság előtt egy negyedszázada kitartó ljubljanai szerelmes

Huszonöt évig ostromolta szerelmes levelekkel egy ljubljanai férfi egykori gimnáziumi osztálytársnőjét. A hölgy mostanra elégelte meg a kitartó udvarlást, és bíróságra ment. Öszáz eurót, azaz 130 ezer forintot követel minden zaklatásban eltöltött évéért.

A hősszerelmes azzal védekezik, hogy a levelei nem voltak bántóak, viszonzatlan szerelme miatti fájdalmát próbálta csak enyhíteni velük.

- Épp negyedszázaddal ezelőtt kértem meg őt, hogy legyen a barátnőm - mesélte a férfi a Dnevnik című szlovén lapnak. - Azzal utasított vissza, hogy nem tetszem neki. Megértettem, de kitartottam.

A hölgy ellenben élete megrontójaként emlegeti őt, aki eleinte nem átallott még éjszaka is becsengetni hozzá, követte az utcán, telefonon hivogatta, kapcsolatot keresett a barátaival, családjával. Aztán már csak levelekkel, képeslapokkal, később, az internet térhódítása után, pedig e-mail üzenetekkel bombázta.

- Ha ez bűn, akkor France Prešerent is el kell ítélni - érvelt a bíróságon a férfi, Szlovénia nemzeti költőjére utalva, aki - szerinte - hasonlóképpen küldözgetett szerelemes verseket a gazdag családból származó Julija Primicnek a 19. században. - Julija sem vette komolyan őt a bohém élete miatt, Prešeren aztán épp a hozzá írt szonettek miatt lett híres.

Az ostromlott, immár negyvenes ljubljanai nő többször is megpróbált beszélni rajongójával, állítása szerint mind hiába. Most kártérítést vár az elriasztott udvarlóiért, valamint az kéri a bíróságtól, hogy mindörökre tiltsa el a férfi a szerelmes levelek írásától.   

France Prešeren szobra Ljubljanában
France Prešeren szobra Ljubljanában
Top cikkek