A legdrágább budapesti lakások árából jön ki egy adriai nyaraló

A pénzes külföldi vásárlók miatt drágultak meg az ingatlanok az Adria mentén - erre jutottak a piaci elemzők Horvátországban. A kínálat jelenleg már nagyobb, mint a kereslet, tíz év után most először lassult le a tengerparti lakások és házak négyzetméterárának emelkedése.

Rohanni azonban csak sok pénzzel érdemes, hiszen továbbra is jelentős összeget kell letennie az asztalra annak, aki tengerre néző ablakokról álmodik. Átlagosan 1760 euróba azaz 450 ezer forintba kerülnek négyzetméterenként a horvát ingatlanok. Tengerparti, új építésű házak négyzetméteréért azonban általában minimum 5000 eurót, vagyis 1,3 millió forintot kérnek.

A határ a csillagos ég, legfeljebb a drágulás üteme lassult le egy kicsit. Míg eddig 18 százalékkal kerültek többe évente a horvát ingatlanok, az idén már „csak” kilenc százalékkal több pénzt kell összegyűjteniük a habozóknak. (Bulgáriában ugyanakkor 33 százalékos az éves áremelkedés.)

Nem titok az sem, hogy az építő cégek elképesztő nyereséggel dolgoznak, hiszen általában az értékesítési árak feléből hozzák ki a lakásokat. (Átlagosan 230 ezer forintból négyzetméterenként.)

Ingatlanpiaci elemzők szerint a külföldi vevők verték fel Horvátországban az árakat, mivel sokáig bármennyit megadtak a régi vagy új, tengerre néző apartmanokért.

2001-ben volt a legnagyobb ugrás a horvát ingatlanpiacon, akkor gyakorlatilag minden elkelt, amit eladásra kínáltak. A vásárlási kedvet növelték a bankok olcsó hitelei is. A horvát építőipar 2002-től gőzerővel dolgozott, hogy az egyre növekvő kereslet kielégítse.

A tavalyi lett aztán az első olyan év, amikor a lakáseladás már nyolc százalékkal csökkent. (Időközben jelentősen drágultak a bankhitelek is.) Megfordulni látszik a trend, egyelőre mindez még csak annyit jelen, hogy a lakást, házat, üdülőt keresők több ajánlat közül válogathatnak.

A horvát négyzetméterárak egyébként a német, cseh, görög, és szlovén szinten vannak. Zágrábban nagyjából annyiból lehet lakást venni, mint Münchenben, az adriai ingatlanok ára pedig a madridi kínálatéval egyezik meg.

Budapesten a legolcsóbb négyzetméterár 236 ezer körüli, a legdrágább pedig a horvát tengerpartival vetekszik: 1,3 millió forintos.

Moszkvában, Párizsban ennél biztosan többet kell fizetni (10-14 ezer eurót / legalább 2,6 millió forintot négyzetméterenként).

A legdrágább hely London lett Európában, ahol 16-27 ezer euróba (4-7 millió forintba) kerül a lakások egy négyzetmétere.

Šolta szigete - új nyaralótelepek nőttek ki a földből
Šolta szigete - új nyaralótelepek nőttek ki a földből
Top cikkek